fbpx

Jó piaci potenciállal rendelkező halfajok vonhatók be a termelésbe

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 01.

Egyetemi kutatók vezetésével megvalósított, 741 millió forint támogatási összeggel bíró MAHOP projekt eredményeit publikálta a Szent István Egyetem.

 

A horgászati és halgazdálkodási szempontból jelentős halfajok tenyésztését és termelését támogató technológia-, tudástranszfer és innovációs infrastruktúra fejlesztése (RESEARCHFISH) című, MAHOP 2.1.1-2016-2017-00002 azonosító számú projekt megvalósítása a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete és az Agrártudományi Kutatóközpont Állatorvostudományi Intézete alkotta konzorciumban történt.

 


Domolykó anya

 

Az akvakultúra ágazatot érintő komplex kutatási munka és infrastruktúrafejlesztés eredményeként új technológiai eljárásokat, úszóketrec prototípusokat, takarmányozási anyagokat fejlesztettek ki, melyek készen állnak a közvetlen piaci bevezetésre és a gyakorlati felhasználásra:

  • A balin, jász, domolykó, aranykárász, compó halfajok zárt, recirkulációs rendszerekben történő előnevelési technológiája került kidolgozásra, valamint a csapósügér faj zárt rendszerben történő tartási és takarmányozási technológiájának fejlesztése történt meg. Sikerült olyan alacsony erőforrás-felhasználású nevelési rendszert kidolgozni, mely a hagyományos átfolyóvizes rendszerek környezetre gyakorolt negatív hatásait jelentősen csökkenti.
  • Az említett halfajokat sikerült termelésbe vonni, melyre eddig a technológia hiányában nem volt lehetőség.
  • Két elfolyóvíz-kezelési eljárást is sikerült kidolgozni, illetve azt tovább fejleszteni: egy növényi kultúrával (hidropónia), illetve egy műgyantával működőt. Mindkét esetben a legfontosabb eredmény, hogy jelentősen csökkent az elfolyóvíz tápanyagtartalma.
  • A haltakarmányozás terén a rovarfehérjék kapcsán jelentős előrelépés történt.
  • Kettő, új úszóketrec-rendszer került kifejlesztésre, mely a hazai viszonyokhoz jól adaptált, és a rendelkezésre álló erőforrások (tavi tenyésztő kapacitás) jobb kihasználásával segít növelni a termelést, a természeti erőforrások további pazarlása nélkül.
  • Az új tudományos eredmények dokumentálásával, elérhetővé tételével új információkat érhetnek el a döntéshozók, a vállalkozók, a szakértők és a kutatók.
  • Két úszóketrec és egy új műgyanta alkalmazásán alapuló elfolyóvíz-kezelőegység, ezen kívül több új elő-, illetve egynyaras nevelési, valamint egy új takarmányozási technológia áll készen a piaci bevezetésre.

 


Egynyaras jászkeszegek

 

A konzorcium a megvalósult projekt kutatási és innovációs eredményeit tudományos folyóiratokban megjelentette, valamint hazai és nemzetközi szakmai konferenciákon előadások formájában közvetítette az érintett köröknek.

Fotók: SZIK Halgazdálkodási Tanszék