fbpx

Könnyen megcsúszhatunk!

Írta: Szerkesztőség - 2020 november 18.

A szilárd burkolatú közutak sok helyen, főleg földutas kereszteződések közelében, sárosak, szennyezettek, így nem megfelelő sebesség esetén baleseti forrás lehet.

A gyakori csapadékok, a reggeli és esti ködök miatt a talajok nem tudnak felszáradni, és ez megnehezíti a mezőgazdasági munkák elvégzését. Ezek nem maradhatnak el, mert jelentős termeléskiesést és ennek következtében áremelkedést vonna maga után – tájékoztatta szerkesztőségünket a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ).

 

 

Az aszfalton megjelenő sárfelhordás a probléma

A gazdálkodók a halaszthatatlan munkavégzés közben, minden igyekezetük ellenére, többletmunkát adnak a közútkezelőnek, és néha kellemetlenséget okoznak a közúton közlekedőknek is.

A gazdálkodók mindent megtesznek a sárfelhordás elkerülésére, de ennek ellenére előfordulhat, hogy a mezőgazdasági táblák, vagy telephelyek közötti közlekedés során a nehézgépek és szállító járművek, rövid szakaszon beszennyezik az útfelületet. Ennek az az oka, hogy nem minden bekötőútnál van lehetőség félreállni, ahol a felgyülemlett nedves földdarabokat maradéktalanul le tudják takarítani.

A termelők minden lehetséges eszközzel, így például seprőgéppel, toló-lappal vagy akár kézi szerszámokkal próbálják tisztántartani az utakat és a gumiabroncsokat. Teszik ezt annak ellenére, hogy az időjárás miatt feszített munkatempóban kell dolgozniuk. Másfél hónap alatt kell másfél millió hektáron elvégezni a betakarítást, és egyidejűleg ugyanekkora területen a szántást és a vetést is.

 

 

Együttműködést, segítséget és türelmet kér a MOSZ

A mezőgazdasági munkát végzők nevében az út tulajdonosaitól, a helyi önkormányzatoktól és a közútkezelőtől kér segítséget a fenti probléma kapcsán.

Megértést és türelmet kér a lakosságtól, akik alkalmanként szembesülni kénytelenek ezzel a helyzettel.

Kérjük a közlekedőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a mezőgazdasági munkavégzésre, az erre figyelmeztető közlekedési táblákra, és mindenkori körülményekre tekintettel válasszák meg a gépjárműveik sebességét.

A kialakult nehézségek miatt a MOSZ kéri minden mezőgazdasági termelőt, hogy maximális gondossággal járjanak el, valamint mindent tegyenek meg a sárfelhordás mérséklésére, ezzel segítve a közlekedők biztonságát.

Forrás: MOSZ közlemény
Fotó: Barna Ferenc