Bezárás

Már be lehet adni a telepkorszerűsítési pályázatot!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 01.

Mint azt korábban jeleztük, 50 milliárd forintnyi szabad forrás nyílik az állattartó telepek korszerűsítésére a mai napon. Aki lekési, januárban még beadhatja a kérelmét.

 

A sertés-, marha- és juhtartásban az állategészségügyhöz, a takarmányozáshoz, az állattartáshoz kapcsolódó, valamint az előállított termék és a takarmány kezelésére szolgáló építéssel járó technológiák beszerzését és fejlesztését támogatják, továbbá a telepi épületek, létesítmények építése, kialakítása, bővítése finanszírozható. Hasonló célokra a kisebb gazdasági jelentőségű haszonállatok (ló, nyúl, méh, húsgalamb, fürj, strucc, emu, fácán, fogoly, csincsilla) tartói is pályázhatnak.

Valamennyi állatfaj esetében kiemelten fontos az energia-felhasználás csökkentése a telepen. Nagy nyerési esélye annak van, aki 30 százalékot meghaladó energiafelhasználási hatékonyságjavulást tud felmutatni a beruházás során. 10 százalékos javulás mellett is érdemes pályázni, ha valamilyen termelői csoport tagja a pályázó.

A támogatási összeg valamennyi állatfaj esetén maximum 2 milliárd forint lehet, de ügyelni kell rá, hogy a baromfi- és sertéstartótelep megújítására legalább 100 millió forintot, a marhatartásra legalább 50 millió forintot, a juh- és egyéb állatok tartására pedig minimum 5 millió forintot kérjünk, különben elutasítják az igényt! A projekt megvalósítására 50 százalékos előleg kérhető. A megvalósításra most is két évet kap a támogatott, az átlagos állatlétszám fenntartásának kötelezettsége innentől kezdve 5 évre szól.

A pályázatok első benyújtási szakasza 2020. október 1.-től november 2.-ig tart, a második szakasz 2021. január 4.-től 2021. február 1.-ig.

A kapcsolódó pályázati felhívás itt található.