fbpx

Tej, tojás, méz: többet exportáltunk, mint tavaly

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 01.

Jó teljesített a tej-tojás-méz–termékcsoport (KN04) az idei év első felében: a tejtermékek körében a tejsavó kivételével az összes termékcsoport exportárbevétele meghaladta az előző évi értéket.

 

 

Ismét több tejet vittünk ki

Mintha a tavalyi gyenge év után talpra állt volna a nyerstej-külkereskedelmünk: a tejexport 32,4 ezer tonnával nőtt, így újra 200 ezer tonna feletti mennyiséget (204) szállítottunk ki az első félévben 70 millió euró értékben. Ebből Romániába csaknem 90 ezer tonnányit, ami 19,4 ezer tonnával több, mint a tavalyi év első felében. Ezzel Románia maradt ebben az időszakban a legnagyobb vásárlónk. Emellett Olaszország 1,7 ezer tonnával 34,4 ezer tonnára növelte a Magyarországról származó tej mennyiségét, így a második legnagyobb vásárlónk volt abban az időszakban. Horvátország 31,4 ezer tonna tejet vásárolt, 6 ezer tonnával többet, mint tavaly. Szlovénia és Bulgária irányába is nőtt a Magyarországról szállított tej mennyisége, méghozzá jelentősen: előbbi piacra 16,9 ezer, utóbbira 9,7 ezer tonna tejet vittünk. Szlovákiába közel 28%-kal kevesebb, 4 ezer tonna tejet szállítottunk, és a német piaci export is csökkent ezer tonnával (5,6 ezer tonna).

 

 

Pozitív egyenleg

És íme, a behozatal: az év első felében 41 ezer tonna tej érkezett az országba 27,4 millió euró értékben. Szlovákiából az egy évvel korábbinál 3,5 ezer tonnával több, 17,7 ezer tonna érkezett, így Szlovákia szállította a tejimport több mint kétötödét. Csehország volt a második legnagyobb szállító ebben az időszakban 12,1 ezer tonnával, a tejimportmennyiség harmada innen érkezett. Az árucsoport pozitív egyenleggel zárt tehát, amiben főleg a nyerstej-, a méz-, a tejsavó- és a tojáskivitel vitte a prímet, míg a többi termékcsoport külkereskedelme passzívummal zárt – jelentette a NAIK AKI.

 

 

Jó a tojás- és mézexport mérlege is

A termékcsoport még néhány fontos elemeként például a tojáskivitel nagyobb volt, mint a behozatal: a friss tojás külkereskedelme 1,3 millió eurós pozitív egyenleget eredményezett. A mézexport értéke 9,4%-kal 32,1 ezer euróra, külkereskedelmi egyenlege 5,6%-kal bővülve 28,7 millió euróra nőtt 2020 első fél évében.