fbpx

A ködös szigetországban sincs csapadék

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 05.

Az angliai folyók vízszintje jelenleg alacsony a csapadékhiány miatt, aminek súlyos hatásai vannak a mezőgazdaságra, a természeti környezetre és a vadon élő állatokra. A szigetország legszárazabb júliusa volt az idei 1935 óta – olvasható a BBC hírportálján.

Alacsony vízszint a folyóban
Mezőgazdaság (fotó: HALIFAXCourier)

Egyesült Királyság átlaga júliusban 46,3 milliméter volt

A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) jelentése szerint (nem végleges adatok) Kelet-, Délkelet- és Dél-Angliában az idei július volt az eddigi legszárazabb.

Az angliai folyók – Európa több más országához hasonlóan – vízszintje jelenleg alacsony, aminek súlyos hatásai vannak a mezőgazdaságra, a természeti környezetre és a vadon élő állatokra. A vízszolgáltatók arra figyelmeztettek, hogy lehetséges a háztartások vízhasználatának korlátozása.

Délkelet-Angliában és Dél-Anglia középső részén átlagosan mindössze öt milliméter eső esett, Anglia átlaga 23,2 milliméter volt. Az Egyesült Királyság átlaga júliusban 46,3 milliméter volt, ezzel 1936 óta a hónap a 19. legszárazabb július lett az országban.

Az első locsolási tilalom augusztus 5-én lép életbe

A korlátoszás Southern Water vízszolgáltató ügyfeleit érinti Hampshire-ben és Wight szigetén. A fogyasztók nem tölthetnek fel kerti medencéket, nem locsolhatnak, nem moshatnak autót vezetékes vízzel.

A gazdák a szárazság pusztító hatásaira figyelmeztettek, a burgonya, a cukorrépa és a kukorica megszenvedi az esőhiányt, egyes gazdák a szokásosnál korábbi aratásra kényszerültek.

A vadon élő állatok közül sokan nem alkalmazkodtak a melegebb, szárazabb körülményekhez. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy egyes fajok – köztük a poszméhek és számos madárfaj – nagy nehézségek árán maradnak csak életben.

Idén a januártól júniusig tartó időszak volt a legszárazabb 1976 óta

A múlt hónapban a szárazság miatt erdőtüzek robbantak ki Anglia és Wales több pontján, amely a rekord hőség miatt nehezen volt kezelhető.

A tudósok szerint a hőhullámok és a szárazság egyre gyakoribb lesz Angliában, ahogy a bolygó tovább melegszik.

Forrás: BBC
Összeállította: Barna Ferenc