fbpx

Marhahús: nagyot nőtt a magyar export

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 18.

Világpiac

Az Európai Bizottság adatai szerint az EU 173 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2021. január–márciusban, ami szűk 1 százalékkal több, mint egy évvel korábban (az Egyesült Királyságba irányuló kivitel nélkül). Javította a külker-mérleget, hogy közben az EU élőmarha- és marhahúsimportja 9 százalékkal 51,9 ezer tonnára csökkent ugyanakkor.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) májusi adatai szerint az Egyesült Államok marhahús-kibocsátása 6 százalékkal emelkedett az év első négy hónapjában a tavalyihoz képest. Az előrejelzések szerint az USA marhahústermelése 15 százalékkal nőhet 2021 második negyedévében, míg az importjuk várhatóan 7 százalékkal csökken. Ugyanakkor az export tovább 33 százalékkal nőhet nyár derekára. Brazíliában mindeközben jelentős, 54 százalékos áremelkedést regisztráltak a szarvasmarhánál az előző év első négy havi adataihoz mérten, s ezzel párhuzamosan 710 ezer tonnára, azaz 3 százalékkal csökkent a kivitel.

 

marhahús
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Javult a külkermérleg

Magyarországon – a KSH adatait közlő Agrárközgazdasági Intézet szerint – hazánk élőmarhaexportja 40 százalékkal nőtt az év első 3 hónapjában, a tavaly akkorihoz képest. Nőtt, bár jóval kisebb mértékben, a behozatal is: 12 százalékkal többet hoztak be főleg Romániából és Hollandiából. A marhahúsexport mennyisége és értéke egyaránt 10-10 százalékkal mérséklődött, és az import volumene 18,2 százalékkal, értéke 3,3 százalékkal csökkent. A kutatóintézet adatai szerint a fiatal bika termelői ára 703 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 májusában, ami 9,4 százalékos csökkenés 2020 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.