fbpx

A támogatás mértéke átlagosan 50%-kal nőtt

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 09.

Beadható a támogatási kérelem „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra. A felület 2022. január 3.-án nyílt, és a hónap végéig nyújthatják be a gazdák elektronikusan a kérelmeket.

Akhal-teke
Bővült a támogatható, védett és őshonos állatfajták köre (Fotó: HorseyHooves)

A felhívás célja, határidők, időszakok

A támogatással az agrárminisztérium segíteni akarja az alacsony létszámú védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták életképes állományának fenntartását azok természetes helyén, a fajták hagyományos tartási, takarmányozási körülményei között – mondta Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Az elérhető támogatás mértéke támogatott fajtánként – a korábbi támogatáshoz képest – átlagosan 50%-kal nőtt.

A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart.

A támogatáshoz 2023. januárjában is lehet majd csatlakozni, a 2023-ban pályázók számára szintén 2024. december 31-ig tart majd a kötelezettségvállalási időszak.

A támogatható fajták köre bővült

Az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha is bekerült a pályázati felhívásba, így azokkal foglalkozó mezőgazdasági termelők és beadhatják támogatási kérelmeiket.

A magyar merinó juhfajta esetén kizárólag az „A” és „a” főtörzskönyvbe sorolt egyedek vonatkozásában lehet pályázni a támogatásra.

A támogatás korábbi években megismert struktúrája megmaradt, egyéb információk a kormány pályázati portálján érhetők el.

A pályázattal kapcsolatos további részleteket már vázoltunk fel korábban portálunkon.

Forrás: AM, Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc