fbpx

Az erjesztett repce és a hínár béljavító sertéstakarmány

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 09.

A cink-oxid fokozatos kivonása miatt is nagy figyelmet érdemlő eredményre jutottak skandináv kutatók. Javítja, erősíti a malacok bélrendszerét az erjesztett repce és a hínár takarmányba keverése.

repce, alga

A cink-oxid alternatívája lehet

Laktofermentált – azaz tejsavas erjesztésen keresztülvitt – repce és két hínár-, azaz makroalga-fajta keverékének hozzáadása a javítja a malacok bélrendszerét. Sőt, akár a cink-oxid egyik alternatívája lehet. A keverék enyhítette az elválasztott malacok béllimfocita-beszűrődését, sőt, javította-erősítette a vastagbél nyálkahártya gátját a megváltozott mikrobiota összetétellel. A Journal of Animal Science and Biotechnology folyóiratban kiadott tanulmány szerint ez azért is időszerű, mert hamarosan betiltják a cink terápiás alkalmazását a malactakarmányokban. Ugyanakkor az elválasztás utáni rendellenességek megelőzésére hatékony eszközökre van szükség.

Erősebb, jobb bélrendszerhez vezet

A kísérlet során a laktobacilusok által fermentált repce–alga-keverés (repcegranulátum, Ascophylum nodosum és Saccharina latissima makroalgák) hatását vizsgálták a 28.-tól a 85. napig összesen 3, egyenként 230 malacból álló csoportban. A különböző adagolási rendben 0, 2,5 és 5 százaléknyi erjesztett repce és algakeverék került a takarmányokba. A 2,5 százalékos keverékkel táplált malacok csökkent intraepiteliális és stromális limfocita-infiltrációt mutattak a bélben (ami csökkent gyulladásra utal), valamint fokozott vastagbélnyálkahártya-gátat mutattak a keveréket nem kapó csoporthoz képest. Az így táplált malacok mikrobiómája változatosabb volt, vérük kevesebb vér-karbamid-nitrogént tartalmazott. Pozitívum az is, hogy Ebben a csoportban a malacok vastagbelében vastagabbá vált a nyálkahártya – ami segít távol tartani a baktériumokat a vastagbél epiteliális rétegétől, vagyis a belek tartalmát a véráramtól.

sertés

Szignifikáns javulás

És még egy előnyös hatás: a fermentált repcével és hínárral etetett malacok bélmikrobiómájában több Prevotella stercorea-baktérium volt. Ez azért fontos, mert az ilyen baktériumok segítik a rostos takarmány emésztését. A Prevotella lebontja a rostokat, rövid szénláncú zsírsavakat termel, amelyek számos, a malac számára előnyös folyamatban vesznek részt.

A témakör kutatói az említett cink-oxid-kivonásokra tekintettel kiemelik: a malacok teljesítménye, a bélrendszer fejlődése és az egészségi mutatói tartósan vagy szignifikánsan javultak, ha a takarmányban lévő cinket fermentált repcedara váltotta fel.