fbpx

A muzeológus is segít az ökológiai problémák megoldásában

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 08.

Kitüntetett szerepük van napjaink biológiai és ökológiai problémáinak megoldásában a természettudományi múzeumoknak. A környezet- és természetvédelem céljainak társadalmasításában, illetve a környezettudatosság növelésében jelentős szereppel bírnak e terület szakemberei. Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Magyar Természettudományos Muzeológusok XXXIX. Találkozóján méltatta a muzeológusok munkáját.

A találkozó egy pillanata
A találkozó témái érintették az aktuális problémákat (fotó: Pelsőczy Csaba)

A társadalom számára érzékelhetővé teszik a téma jelentőségét, elmélyítik az érdeklődők tudását

A múzeumokban precízen felépített kiállításokon nyílik lehetőség arra, hogy a társadalom számára is érzékelhetővé tegyék a téma jelentőségét és mélyítsék az érdeklődők tudását, különösképp a fiatalokét. Történelmi időket élünk, amikor minden ismeretre és tapasztalatra szükség van, és ez bőven ró feladatot a természettudományi múzeumokban dolgozó szakemberekre – mondta a miniszterhelyettes.

A területen megoldásra váró feladatok orvoslásában összefogásra van szükség. A magyar természettudományos muzeológusok a Föld aktuális környezeti problémáinak megértését, a környezettudatosság elmélyítését, a földi ökoszisztémák és a biodiverzitás megőrzését választották az idei országos találkozójuk témájává.

Aktív együttműködés jellemzi az Agrárminisztérium és a Magyar Természettudományi Múzeum

A muzeológusok szakértelmükkel nagymértékben hozzájárulnak az állami természetvédelem céljainak eléréshez, a szakmailag megalapozott döntések meghozatalához, a jogszabályok előkészítéséhez, illetve a programok működtetéséhez – emelte ki Rácz András, a természetvédelemért felelős államtitkár.

Az államtitkár megemlített több, közös feladatot, projektet:

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc