fbpx

A terápiás hatású cink-oxid kivonása a sertéstenyésztésből: MERRE TOVÁBB?

Írta: Agrárágazat-2022/09. lapszám cikke - 2022 szeptember 08. -Hirdetés

Az élettani szükségleteket jóval meghaladó ún. terápiás mennyiségben adott cink-oxidról (2.500-3.000 mg/takarmány kg) a világon elsőként Dániában mutatták ki, hogy hatékony eszköz a malacok elválasztás utáni hasmenésének megelőzésében. (Poulsen, 1989). A cink-oxid (ZnO) szervetlen kémiai anyag, amelynek az a tulajdonsága, hogy gyengén szívódik fel a tápcsatornából és egy olcsó alternatíva a tápanyagban használt antibiotikum kiváltásra. A cink-oxidot Európa számos országában használják a választás utáni hasmenés és ödéma betegségek megelőzésére a malacok esetében. Azonban a nagy dózisú cink-oxid alkalmazása befolyásolja a mikrobiális összetételt (Lactobacillusok száma csökken, a Clostridiumok pedig felszaporodnak, Starke, 2013), amely tartós hatásokhoz vezethet a bél-mikrobiom kialakulása során. Ez nemcsak kedvez az antibiotikum rezisztens baktériumok túlélésének, hanem az antibiotikum rezisztencia kialakulásában is van szerepe. Mindeközben a ZnO környezetszennyező anyagnak tekinthető, és ezért egészségügyi veszélyt jelent. Mivel metabolizmus nélkül áthalad a tápcsatornán és kiürülve a trágyával a termőföldekre kerül, ahol a nagy mennyiségű ZnO ugyanazt a hatást fejti ki a talajban élő szaprofita baktériumokra, mint a bélcsatornában élőkre, vagyis gátolja a szaporodásukat, ezáltal tönkreteszi a talaj mikrobiomot.

malac

Untea és mtsai. (2011.) számításai szerint amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik a sertéstrágyából a talajba jutó cink talajban történő akkumulációja, a termőréteg mintegy 50 éven belül teljesen alkalmatlanná válik a mezőgazdasági termelésre.

Az EU úgy döntött, hogy betiltja a cink-oxid gyógyászati felhasználását. A 2022. június 26-án bevezetésre kerülő EU 2016/1095 bizottsági végrehajtási rendeletben a cink-oxid (ZnO) felhasználását a választott malacok takarmányában terápiás dózisban (2500-3000 mg/kg) megtiltja, a cink megengedett maximális szintje 150 mg/takarmány kg lehet a végső koncentrációban. Ezért alternatív megoldásokat kell keresni a magas szintű terápiás cink-oxid helyettesítésére, ami nem könnyű feladat elé állítja a termelőket és a takarmánygyártókat egyaránt.

Nincs olyan megoldás, amely minden gazdaságban ugyanolyan jól működne. A bél-mikrobiom összetételét a takarmányozás mellett az állatokat körülvevő környezeti tényezők (pl. stressz, higiénia, technológia) is jelentősen befolyásolják.

Emiatt minden telepnek, állattartónak meg kell találnia, hogy melyik megoldás fog működni a gazdaságában. Ezenkívül a megoldásnak költséghatékonynak is kell lennie.

Az AlphaWeaner 40% huminsav + CuZn por alternatív megoldást jelenthet a ZnO kiváltásában, a választás utáni hasmenés (PWD: post-weaning diarrhea) kialakulásának csökkentésére.

A huminsav tartalom immunerősítő és toxinkötő tulajdonsága jótékonyan hat az állatok bélrendszerének egészségére, a réz és cink tartalom a huminsavval szinergista módon hatva gátolja a patogén baktériumok szaporodását. A termékben lévő cink mennyisége 0,7%-os javasolt bekeverési arány mellett 91 mg/ takarmány kg, ami jelentősen a megengedett határérték alatt van. Ráadásul a cink-szulfát könnyebben hasznosul is, így az ürülékbe is kevesebb cink kerül.

AlphaWeaner Plus pulvis®  ꟷ 40% huminsavtartalom

A megoldás!

  • Malactakarmányozás cink-oxid mentesen.
  • Segíti a bélrendszer és az immunrendszer hatékony működését.
  • Támogatja a méregtelenítési folyamatokat.
  • Javítja a takarmány hasznosulását.

Referenciák:
Poulsen, H. D. 1989. Zinc oxide for weaned pigs. In: Proc. 40th Annu. Mtg. Eur. Assoc. Anim. Prod., Dublin, Ireland, pp 8–10.
Starke I.C., Pieper R., Vahjen W., Zentek J., 2014. The Impact of Dietary Zinc Oxide on the Bacterial Diversity of the Small Intestinal Micro Biota of Weaned Piglets. J Veterinar Sci Technol 5:171.
Untea et al.: Effect of dietary oregano (origanum vulgare) on Cu and Zn balance in weaned piglets. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology 25S(2011)S35-40

Pap Attila
kutatásvezető, AlphaVet