fbpx

A különleges és pikáns rebarbara

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 26.

Hazánkban a rebarbarát kevesen ismerik, de például az angolszász vidékeken vagy a német tájakon a konyha elengedhetetlen része. Ők sokféle felhasználási módját ismerik ennek a növénynek, mert tudják, hogy olcsó, ugyanakkor nagyon finom és egészséges.

 

 

Azt tartalmazza, amire szükségünk van

A rebarbara számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rengeteg benne az A-, C- és B1-, B2- vitamin. Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kálium, a kalcium vagy a magnézium. Emiatt a vesekőre hajlamos emberek csak módjával fogyasszák ezt a növényt!

A legtöbb ember számára viszont kifejezetten jótékony, hiszen vértisztító, vízhajtó hatása van, ráadásul antioxidáns-tartalma is fantasztikus, olvasható a NÉBIH társadalmi célú kampányában. A répához hasonló módon karotinoidot tartalmaz, ráadásul sokkal többet. Részben ennek is köszönhető antioxidáns hatása.

A rebarbara a zöldségek közé, ezen belül is a sóskafélékhez tartozik. A szára kincs, a levele pedig méreg?! Rózsaszín szára finom roppanós, de hamar fonnyad, ezért érdemes frissen fogyasztani.

 

Kertünkben is termeszthetjük

A rebarbarát otthon is könnyedén termeszthetjük. Mivel hidegtűrő növény, a palántákat már korán kiültethetjük a kertbe, de nyáron jól viseli a meleget is. A virágzáshoz és magképzéshez sok fény szükséges, Amennyiben zöldségnövényként termesztjük, közepes fénynél is szépen fejlődik a kert félárnyékos részében.

A hatalmas levelek nagyon sok vizet párologtatnak, így nyáron fontos az állandó és rendszeres öntözés A pangó vízre azonban érzékeny. Ültetés előtt érdemes a talajt jó alaposan megtrágyázni, mert a fejlődéshez sok foszforra és nitrogénre van szüksége.

A magokat már február végén, március elején vethetjük védett helyen pohárba vagy cserépbe, majd a kifejlett palántákat április végén, május elején ültessük ki a szabadba.

Az így elültetett palánták legtöbbször csak a harmadik évben érik el azt az ízhatást, amit a konyhában is élvezhetünk. Ültetésnél a palánták között hagyjunk legalább 1-1,5 méteres sor és tőtávolságot, hiszen hatalmas mérete miatt elnyomnák egymást a növények.

Nyáron rendszeresen gyomláljuk és kapáljuk a talajt a növény körül, sőt ha kitörjük a virágszárakat, még finomabb és ízletesebb levélnyelet szedhetünk a növényről. Az első évben érdemes hagyni, megerősödni a tövet, így csak a második vagy a harmadik évtől szedhetjük a leveleket. A levélnyelet kézzel érdemes kitörni egészen a tő legalján.

Egyszerre 3-4 levélnyélnél többet ne szedjünk, mert akkor nagyon meggyengítjük a tövet. Mindig az alsó leveleket vegyük le. A szedésre a legjobb a hajnali vagy kora reggeli időpont. Hetente maximum kétszer szedjünk levelet, a 20 cm körüli levélnyél a legízletesebb.

 

 

Vásárlási tippek

Amennyiben nem szeretnénk magunk termeszteni rebarbarát, vásárláskor érdemes a friss növényeket választani. Hogy mennyire friss a növény, könnyen kideríthetjük. Ha a szárba benyomjuk a körmünket, akkor halk, sercegő hangot ad, emellett levedzeni kezd. Az ilyen rebarbarát érdemes megvásárolni. A hűtőben – ha nedves ruhába csavarjuk – 2-3 napig friss marad, fagyasztóban pedig hosszú ideig tárolható.