fbpx

Miért fontos a víz minősége a növénytermesztésben?

Írta: - 2022 június 07. -Hirdetés

A növénytermesztésben a vízminőségnek nagy szerepe van. A mai inputanyag- és üzemi költségeket ismerve nem kell bizonygatni, hogy hatalmas hasznot jelenthet a termelésben néhány százalékos költségcsökkentés és mellette néhány százalékos hozamnövelés. Érdemes tehát egy kicsit elmerülni a kémiában!

telefon

Az öntözővíz jelentősége

Az öntözővizek legfontosabb tulajdonságai a pH/Ec-érték, Cl/Na-szint és a HCO3-szint. Ezek az értékek nagyon nagy mértékben meghatározzák a vizek használhatóságát, mind tápoldatozás, öntözés vagy növényvédelmi célokra. A kemény víz drasztikusan befolyásolhatja a műtrágyázási és a lombtrágyázási technológiák hatékonyságát. A lúgos és a kemény öntözővizek nehezen kezelhetők magas bikarbonát-, Ca- és Mg-tartalmuk miatt. Könnyen oldhatatlan vegyületeket, csapadékot hoznak létre, amelyek eltömítik a permetező- és öntözőrendszereket. A kemény víz használata tehát tápanyag-kicsapódáshoz, eldugult csepegtetőkhöz és fúvókákhoz vezethet. Így a víz és a vízben oldott juttatott tápanyagok egy része el sem jut a növényig. Ez jelentősen csökkenti mind az öntözés, mind a növénytáplálás hatékonyságát. Ez elkerülhető, ha az öntözővizeket savazzák, és a víz pH-ját folyamatosan maximum 6,8-6,5 értéken tartják.

Vízminőség és növényvédelem

Ezen kívül a vízminőség igen fontos szerepet játszik a növényvédelemben. Ugyan a növényvédő anyagokat széles pH-tartományban való használatra fejlesztették ki, érdemes tudni, hogy mindegyik hatóanyagnak van optimális pH-tartománya. A növényvédő hatóanyagok általában pH 5,5 és pH 6,8 közötti kémhatás-tartományban dolgoznak hatékonyan, és ezáltal költségtakarékosan is.

Másrészről a növények tápanyag-utánpótlása (a tápelemek felvehetősége) is nagy mértékben függ az öntözővíz keménységétől. Megfelelően beállított pH-jú öntözővíznél a kijuttatott tápelemek hasznosulása sokkal jobb, mert könnyebben és többet tudnak a növények belőlük felvenni.

Meszes talajokon

A meszes talajokban jellemzően szabad kalcium-karbonát (CaCO3) található. A karbonátok viszonylag nagy oldhatóságuk, reaktivitásuk és lúgos jellegük miatt a legtöbb meszes talaj pH-értékét 7,5 és 8,5 között tartják. A meszes talajokban a tápanyagok kezelése nagyon nehéz, mivel a talaj pH-ja befolyásolja a talaj tápanyag-hozzáférhetőségét és a kémiai reakciókat, amelyek befolyásolják szinte az összes tápanyag elvesztését vagy rögzülését. A természetes módon a talajban lévő és a hozzáadott foszforból (P) is magas pH 7 feletti tartományban oldhatatlan kalcium (Ca) és magnézium (Mg) foszfátok képződnek. Az ilyen enyhén lúgos-lúgos kémhatású talajokon a hozzáadott foszfort is csak kis mértékben tudja a növény felvenni. Magas talaj-pH esetén a mikroelemek egy része – vas (Fe), cink (Zn), mangán (Mn) és réz (Cu) – szintén nehezen vagy egyáltalán nem vehető fel. Alacsony pH 6,5 alatt pedig a foszor (P) vas- és alumínium-foszfátok formájában kötődik le. A mikroelemek közül pl. a mangán akár mérgezési szintig képes oldódni, és bekerülni a növények anyagcsere-folyamataiba.

A talaj kémiai és fizikai tulajdonságait az öntözővíz minőségével javíthatjuk, és ronthatjuk is. 

A PeKacid™ egy új, speciálisan kemény vizekhez (magas pH és magas HCO3 hidrogén-karbonát-tartalom) és/vagy meszes talajokhoz kifejlesztett savazó hatású műtrágya.

A PeKacid™ alkalmazása az öntözött kultúrákban semlegesíti a víz bikarbonát-tartalmát és csökkenti a talaj pH-értékét a csepegtető nedvesített területén belül. Ezáltal segíti a tápanyagok elérhetőségét, és javítja a tápanyagok felvételének hatékonyságát.

 A Pekacid savanyító hatása növeli számos tápanyag felvételét, és elősegíti a kötött mikroelemek (Fe, Zn, Mn, Cu) felszabadulását meszes/lúgos talajokban.

A PeKacid™ a foszfort felvehető formában H2PO4– (ortofoszfát)-ionként szállítja. Savanyító hatása csökkenti a foszfor lekötődését a műtrágyázott meszes talajon, ezáltal javítja a foszfor felvételét.

A káliumot kloridmentes formában tartalmazza. A magas foszfor és kedvező P:K arányának köszönhetően a PeKacid™ tápanyag-utánpótlásba való integrálása a korai szezonban kiváló startertrágyaként gyors és erőteljes kezdeti fejlődést biztosít.

A PeKacid™ nitrogénmentes műtrágya. Ez lehetővé teszi a nitrogén- (N) szint teljesen független szabályozását a tápanyag-utánpótlási technológiában a kiegészítő nitrogén formájának megválasztásával, vagy akár a N mellőzésével is, a növény igényeinek megfelelően.

A PeKacid™ számos technológiában alkalmazható. A kertészeti kultúrákban zárt termesztő berendezések talajos vagy talajnélküli (hidropónikus) technológiáiban, vagy a szabadföldi kertészeti és szántóföldi kultúrákban. Kalcium-nitráttal egy tartályban keverhető, ami a felhasználhatóságát tovább szélesíti. A PeKacid™ semlegesíti az oldatban található hidrogén-karbonátokat, és feloldja a vízkőlerakódásokat, ezáltal elkerülhető a csepegtető testek/tüskék vagy fúvókák méretszűkülése és eltömődése az érzékeny rendszerben. Ez számos előnnyel jár: például az öntöző- és permetezőrendszerek nagyobb teljesítménye, hosszabb élettartama, az öntözővíz és a műtrágyák egyenletes és hatékony elosztása. További előny, hogy a már korábban kialakult lerakódásokat és dugulásokat is megszünteti. A Pekacid használata igen kedvező hektárköltségek mellett a permetlevek pH-értékét is optimalizálja, és csökkenti a HCO3 szintjét.

ember

Főbb előnyök

  • Koncentrált P és K forrás: nagyon magas tápanyag-koncentráció (60 egység P2O5 + 20 egység K2O, klórmentes)
  • Kiváló fizikai tulajdonságok: kiváló és könnyű oldódás, könnyen szállítható, kezelhető, tárolható és alkalmazható. (nem ADR köteles)
  • Gyors és kiváló oldódás vízben a felhasználás helyén, még alacsony hőmérsékleten is (oldhatóság: 670 g/l 20 °C-on ).
  • A PeKacid™ a legjobb választás lúgos-meszes talajokon és/vagy lúgos kemény öntözővizekben.
  • Optimalizálja a permetlevek pH és HCO3– (hidrogén-karbonát) szintjét, megelőzi és feloldja a lerakódásokat.

További információk: www.pekacid.hu

Szaktanácsadás: Részletes, ingyenes szaktanácsért, vagy termékeinkkel kapcsolatos további információkért keresse Rácz Gábor területi képviselőnket!

ICL cég logó