fbpx

Fatermékek: hatott a szigor, egyre több a kézrázás

Írta: Kohout Zoltán - 2022 június 07.

Eddig főleg arról szóltak a hírek, hogyan verik át a vevőket illegális és/vagy rosszabb minőségű faanyaggal. Aztán a Nébih pár éve rászáll a szektorra, így egyrészt nőtt a logisztikai biztonság, másrészt tisztult a piac.

fa

Újabb összehangolt ellenőrzés

Május 18-19-én ismét összehangoltan ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a Zala Megyei Kormányhivatal a fatermékek közúti szállítását Zala megyében. Az ellenőrzésre azért is volt szükség, mert a faanyag-nyomonkövetési szabályok betartása egyrészt védi a fogyasztókat. Fontos, hogy a vevők legálisan kitermelt, megfelelő mennyiségű és minőségű faanyagot kapjanak. A szigor egyben a tisztességes fakitermelőket és -kereskedőket védi a tiszta, piaci viszonyok megőrzésével.

A folyamatos átverések, disznóságok időszaka után – ezekről lapunk is sokszor beszámolt – most a jelek szerint új időszámítás kezdődhet.

Zár alá vették

A Zala megyei ellenőrzések tapasztalatai szerint az erdei faválaszték-szállítmányok (tűzifa, rönk) túlnyomó részét az előírt szállítójegy kísérte. Az idei februári ellenőrzéshez képest kedvezőbb tapasztalatokról lehet beszámolni, szabályosabb a szereplők magatartása. A nébihesek csak egy esetben vették zár alá a tűzifaszállítmány: a kereskedő a szállítójegy hiánya miatt nem tudta pontosan igazolni a fatermék eredetét. Igaz, ebben az esetben is együttműködési hajlandóságot tapasztalták az ellenőrök a szállító részéről.

fa

Jó gyakorlat, gratula!

Az ellenőrzések egyébként nemcsak az árut illető adminisztrációra, hanem a szállítmányozás logisztikai, közlekedésbiztonsági szempontjait is vizsgálták. E téren is a korábbinál kevesebb szabályszegéssel találkoztak. Sőt, voltak olyan szállítmányok is, amelyek rendezettsége, minősége, dokumentációjának pontossága jó gyakorlatként be fog kerülni a hatósági oktatási anyagokba. Ilyen esetekben az ellenőrök őszinte örömmel gratuláltak a vállalkozónak.

forrás: Nébih
Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)