fbpx

Erkölcsileg és anyagilag is kárt szenved, aki nem ellenőrzi, kitől veszi az árut

Írta: Agrárágazat-2020/11. lapszám cikke - 2020 november 06.

Tűzifa: mindennaposak az átverések

Bár nagyon könnyű lenne megelőzni, hogy az embert átverjék a csalók, minden szezonban tömegesen fordul elő, hogy becsapják a tűzifavásárlókat. A csaló egyik fő terepe újabban a közösségi média, ahol még az egyébként nagyon hatékony Nébih is külön erőfeszítésekkel próbálja visszaszorítani a szélhámosokat. Nemcsak – de persze az is – a baj, hogy sokszor éppen a legszegényebbeket rövidítik meg a tisztességtelen kereskedők, ráadásul a fa-feketekereskedelem mögött illegális erdőirtás áll.

Így verik át az embert

Felsorolni is nehéz, hányféle módon csapják be az embereket a feketetűzifa-kereskedők. Az egyik leggyakoribb módszer az, hogy a sarangban (a formába rakatolt, aprított törzs- és ágrészek) közé keresztbe tesznek darabokat – ezzel 30%-kal kevesebb fa kerül a rakatba. 1010%-ot veszthet a vásárló, ha a kalodás kiszerelés külső befoglalóméreteit adják meg az eladók, és/vagy ha a kaloda levegős (például középen csak beszórják a hasábokat). Gyakori az is, hogy a telefonon rendelt, a ház elé ömlesztett tűzifa nem a kifizetett mennyiségű, vagy nem nagy fűtőértékű, sőt, gyakran nedves lágy lombot is kevernek közé. A csalók azt is eljátsszák néha, hogy a tűzifa alá tárgyakat, lemezeket emelnek, ezzel is többnek mutatva a hozott fát. Hiába ismeri továbbá mindenki a fa meglocsolásának trükkjét, a Nébih ilyen csalásokról is értesül minden szezonban.

Hiába naiv valaki, többszörösen pórul jár

A legsúlyosabb eset továbbá az, hogy a – beszéljünk magyarul –: bűnözőktől vásárolt tűzifa engedély nélkül kitermelt vagy lopásból származik. Aki ilyen fát vesz, az akkor is báncselekményt követ el maga is, ha teljesen jóhiszeműen tette ezt. Ezért aztán a vásárló büntetőjogilag is felelősségre vonható. Ez nemcsak erkölcsileg súlyos, hanem anyagilag is, ugyanis a bűncselekmény tárgyát képező fát a hatóság lefoglalhatja, elkobozhatja. Mivel fával gyakran a legszegényebbek fűtenek, számukra ez hármas csapás, hiszen a csalással árult fát még el is veszíthetik. Mivel pedig a csalókra leginkább az jellemző, hogy számla, hivatalos azonosító, telephely és más dokumentum nélkül dolgoznak, ritkán érhetők csak utol. Miközben tehát pórul járt a naiv vásárló, miután kárt szenvedett valahol egy erdőrész, a csalók még jót nevethetnek a markukba.

 

tüzifa

 

Iszonyú sokba kerülhet a csalóka olcsóság

A helyzetet tovább nehezítik a – máskülönben számos társadalmi és gazdasági problémát előidéző – úgynevezett „közösségi” médiumok. Az ott közölt hirdetések, csalóka akciók valóságtartalmát sem a vevő, sem a hatóság nem képes ellenőrizni, sőt, korrigálni sem. Ez a feketepiac látszatra gyorsabbnak, olcsóbbnak tűnhet, mint felkutatni a valóban megbízható (alább mutatjuk, milyen garanciákkal működő) kereskedőket, de végül is csak a tisztességes tűzifa-forgalmazókkal lehet jól járni. Nem véletlen, hogy a Nébih – miután a nehézségek ellenére árgus szemekkel figyeli a közösségi média sötét bugyrait – több közösségi oldalon hirdetővel szemben folytat eljárást. A Nébih azt tapasztalja, hogy ezek a csalók – természetesen – nem hosszú távú vevőkapcsolatokat akarnak, a megbízhatóság talaján, hanem átverésekkel próbálják lépre csalni a laikus, a trükköket nem ismerő vevőket, és így gyorsan learatni a hasznot, majd felszívódni, és később, akár más formában újra felbukkanva folytatni. Nem véletlen, hogy a Nébih évente több száz ilyen kamuhirdetést kénytelen eltávolíttatni.

Érdemes így elkerülni a bajt!

Szóval, mit tehet a gyanútlan vevő? Íme, a tűzifavásárlók „tízparancsolata”. A legeslegelső, legeslegfontosabb, elégszer nem hangsúlyozható lépés ez: kizárólag olyan számlaképes értékesítőtől vásároljon, aki/ami a termékre vonatkozó adatokkal el-látott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít. Minden tisztességes és legális tűzifa-kereskedőnek rendelkeznie kell egy AA-val kezdődő technikai azonosító számmal (erdőgazdálkodói kód, FELIR azonosító), amire a Nébih naprakész rendszere azonnal feltünteti, ha a cég nem jogosult a fakereskedésre. Ez azért alapvetően fontos, mert a tűzifavétel papírjait (számlát, szállítójegyet, vásárlási tájékoztatót) 5 évig meg kell őrizni (mint a közüzemi díjak számláit). E nélkül állhat elő az előbb írt helyzet: hogy a hatóságok elkobozzák a feketén, engedély nélkül eladott/vett fát.

Aki csak teheti, vegye meg nyáron (sőt, szakemberek javaslata, hogy mindig akár másfél évvel az aktuális szezon előtt) a tűzifát! Így egyrészt ráér ellenőrizni (alább írjuk, hogyan) a kereskedő megbízhatóságát, másrészt az esetleg nedves, fülledt fát tovább szárítgathatja – ez akár 30% pluszt is jelenthet. Fontos, hogy inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget! Ha mégis tömegre vásárol valaki, figyelje, hogy csak hitelesített mérlegen mért; mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában fizessen. Mindezek mellett meg kell győződni az adott tűzifa-egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról. Érdemes ezután annak egységárát összehasonlítani más kereskedők hasonló termékei árával.

Ellenőrzés és egészséges harag

Végül egy kis jogos rosszindulat. Ugyan, vegye a fáradtságot mindenki, aki úgy érzi, vagy konkrétan azt tapasztalja, hogy átverték: vegye kézbe a saját ügyét! Ha nem kapta meg az őt megillető dokumentumokat, azonosítószámokat, számlát, elérhetőségeket (vagy ha kapott eztazt, akkor azokkal együtt), azonnal forduljon a Nébihhez és/vagy a fogyasztóvédelmi hatósághoz! Önmagát és más potenciális becsapott embereket is előre véd ezzel, hiszen segít a szélhámosok elleni fellépésben. Mindehhez ajánljuk a következő címeket! Arról, hová érdemes fordulni: [email protected].

Arról, hogyan érdemes fát venni: https://portal.nebih.gov.hu/-/a-tuzifamelle-mar-tajekoztato-is-jar-; https://portal.nebih.gov.hu/-/jotanacsok-a-tuzifavasarlashoz-az-atveresek-elkerulese-erdekeben.

Arról, melyik az az első hazai online tűzifapiactér, ahol fokozottabb felelősségvállalással hirdetik az árut: https://tuzifatokosan.nebih.gov.hu/kereses. Arról, hol lehet ellenőrizni egy egyszerű kereséssel, hogy át akarják-e verni az embert (akinek ugyanis nincs FELIR- vagy EUTR-azonosítója, az nem kereskedhet tűzifával!): https://portal.nebih.gov.hu/eutr-kereso.

Kohout Zoltán