Közel 11 milliárd a tejtermelőknek és bikatartóknak

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 15.

A nehéz gazdasági helyzetben lévő szarvasmarhatartók likviditásának biztosítása érdekében az agrártárca megteremtette feltételeit annak, hogy még szeptemberben az érintett 9600 gazdálkodó számára megérkezzen a 2022. évi jogalapon kifizethető átmeneti nemzeti támogatás – jelentette be Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Szarvasmarha, sorakozó
A szarvasmarhatartók likviditását biztosítja a támogatás (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Jelentősen emelkedtek a termelési költségek

A tavalyi és idei év hosszú ideje nem tapasztalt és váratlan nehézség elé állítja a magyar mezőgazdaság minden egyes ágazatát. A 2022-es történelmi léptékű aszályhelyzet, a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború, az elhibázott brüsszeli szankciók és az annak következményeként előállt termelési költség növekedés miatt a gazdálkodók komoly kihívásokkal néznek szembe.

A kormányzat több intézkedést hozott annak érdekében, hogy segítse a termelők pénzügyi likviditásának biztosítását. Ide sorolható a hitelmoratórium, a kamatstop és az állattartók számára elérhető kamattámogatási lehetőség az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében – emelte ki Feldman Zsolt.

A mostani támogatás címzettjei és összegei:

  • nemzeti tejtámogatás jogcímen 3600 tejtermelő részére 9,1 milliárd forint;
  • hízott bika jogcímen 6000 húsmarhatartónak 1,8 milliárd forint.

A juttatások alapja a 2022. évben a gazdálkodók rendelkezésére álló történelmi bázisjogosultságok, melyek referenciaéve a jövőbeli kifizetések esetében a mostani Közös Agrárpolitika reformja keretében e téren született uniós döntésnek köszönhetően frissítésre kerülnek.

Az átmeneti nemzeti támogatások esetében az új bázisjogosultságokat a Magyar Államkincstár a mostani kifizetések teljesítését követően fogja megállapítani.

Forrás: AM Sajtóiroda