fbpx

Nehéz évet zártunk, de szép eredményekkel!

Írta: Agrárágazat-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 05.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség visszatekintése a 2022. évre

A 2022. évi energiaválság, az inputárrobbanás, a műtrágyakrízis és a történelmi léptékű aszály a mezőgazdaságot is jelentősen sújtotta, míg a szomszédunkban zajló háború az egész gazdaságunkra kihat.

Kemény évek elé nézünk, de mindig vannak alternatív megoldások és utak, amelyek segítik a kilábalást, és támogatják a fejlődést. A mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés ebben különösen kiemelt szerepet játszik, így nem véletlen, hogy a figyelem és a támogatás központjában van.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség idén is azon munkálkodott, hogy termékeivel, szakmai tudásával, tapasztalatával szolgálja a gazdálkodókat. A 2022-es év is eseménydúsan telt el, és szép eredményeket értünk el. Tagságunk teljes körű jogi státusszal rendelkező új belépőként bővült az ATTEND SA Kft., a Corax-Bioner Zrt. és a Geosan Kft. cégekkel. Örömmel tölti el a Szövetséget, hogy tovább erősödött, és a sok feladat, teendő tekintetében teljes egyetértésben osztozni tud az új belépőkkel.

Januárban az AGROmashEXPO-n szakmai kerekasztalt szerveztünk „Alternatív lehetőségek a tápanyag-gazdálkodásban, avagy hogyan pótolható a kieső műtrágya” címmel. Kiváló szakemberekkel vitattuk meg a témát, és hasznos tanácsokat adtunk a gazdáknak. A 2022. év egyik legnagyobb sikere számunkra az, hogy az AÖP (Agrár-ökológiai Program) támogatási rendszerébe bekerült a mikrobiológiai termékek használata. Ezúton is köszönjük a közös szakmai munkát az Agrárminisztériumnak, a NAK-nak, a GOSZ-nak és a Nébih-nek is.

Az évenként megpályázható támogatásnál, ha a mikrobiológiai készítmények használata kerül kiválasztásra, az adható 2 pontnak köszönhetően már el is érhető a hektáronkénti támogatási összeg. A részletes feltételek az Agrárminisztérium oldalán vagy honlapunkon (https://talajbakterium.hu/aop/ is megtalálhatók. A „baktériumtrágyázás” gyakorlata és hatékonysága nem ismeretlen a növénytermesztők számára, hiszen az előző AKG rendszerében is szerepelt. Előnye a technológiának, hogy az előírás szerint a terület 50%-án történő alkalmazása esetén vetés előtt (tavaszi, őszi) és a tarlóbontáskor (nyáron és ősszel) is beiktatható a gyakorlatba. Ennek fejében a teljes területre jár a támogatott összeg. A talajbaktériumok számos jótékony hatása közül a tápanyag-utánpótlást és a talajszerkezet-javulást emeljük ki. Ez a jelenlegi műtrágyahelyzetben fontos tápanyag-kiegészítést jelenthet. A talajszerkezet-javulás pedig az aszálykárok csökkentéséhez járulhat hozzá.

Mi is fontosnak tartjuk, hogy a gazdálkodók maximális támogatást élvezzenek, ezért indítottunk novembertől átfogó kampányt az AÖP népszerűsítésére és az információk terjesztésére. A különböző agrárszaklapokban minden hónapban találkozhattak cikkeinkkel, melyek szakmai ismeretek átadását, gyakorlati tanácsokat és hasznos információkat tartalmaztak.

Folytatódott az együttműködésünk a NAK-kal. Szakmai anyagokat jelentettünk meg az újságban és a netes felületen. November 24-én rendeztük meg a „Változások a mezőgazdaságban – AÖP támogatás” címmel a NAK-akkreditált online konferenciánkat, mely nagy sikert aratott.

6 éve tartó, a Nébih-hel közös, a talajoltó készítmények hatását vizsgáló projektünk idén napraforgókultúrában bizonyította a baktériumos talajoltás hatékonyságát. A részletes eredményekről a későbbiekben számolunk be.

Minden kedves Gazdálkodónak jó egészséget, szép sikereket és talajéletben gazdag új évet kívánunk!

Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége