fbpx

„Minden szem számít” – vallja a Bayer

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 24.

– A Bayer a Kleffmann-kutatás alapján kukorica-gyomirtásban és kukorica-vetőmagban idén érték- és területalapon is egyaránt az élen végzett – hangzott el a Bayer Crop Science 2019. november végi „Minden szem számít” nevű tudományos konferenciáján, Kecskeméten, melyet óriási érdeklődés övezett.

 

A rendezvényt Bói János kereskedelmi vezető nyitotta meg, aki után a gabonapiaci kilátásokat Molnár Zsuzsa osztályvezető-helyettes (AKI) ismertette, majd a szakmai részletek következtek: többek között növényvédelmi témákat, a DEKALB-paletta újdonságait, illetve innovatív applikációkat ismerhettek meg a jelenlevők.

A cél: magas minőségű (toxinmentes) búza!

Sipos József területi képviselő a kalászfuzárium problémájának megoldásait részletezte: – Ha visszatekintünk az elmúlt 50 évre, kiderül, hogy mintegy 3-4 évente felüti fejét a fuzárium problémája. Ez idén, sajnos, ismét bekövetkezett… Nos, de mit tehetünk? Igen fontos a helyes fajta megválasztása, hiszen a fajta genetikája meghatározza az elérhető beltartalmi és sütőipari mutatókat. Emellett elengedhetetlen a csávázás és az okszerű növényvédelem, a prevenció!

Kukorica-gyomirtásra Aspect T

A kukoricában a korai gyomosodás a legjelentősebb a termésveszteséget okozó gyomproblémák közül. Ez a gyomosodási időszak a kukorica 3 leveles állapotától a 9 leveles koráig a legkritikusabb. Ekkor mindenképp védekeznünk kell, és nem hagyhatjuk a gyomokat háborítatlanul, hogy elvonják a nedvességet és a tápanyagokat a kukorica elől. Erre a védekezésre a Bayer új megoldásként fejlesztette ki az Aspect T-t, melyet a portfólió hatóanyagspektrumának a bővítésére, illetve a hatásmódok kombinációja révén a gyomrezisztencia kialakulásának lassítására vezettek be. A növényvédelmi szekcióban a Bayer szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a gyomok elleni védekezésen túl a rezisztencia megelőzésére is kiemelt figyelmet fordítanak. Ezért minden gazdálkodót arra ösztönöznek, hogy – az engedélyezett dózisoknak megfelelően – lehetőség szerint a nagyobb dózist alkalmazzák, ezzel is csökkentve a rezisztencia kialakulásának esélyét, hogy minél tovább használhatóak legyenek ezek a hatóanyagok a termesztésben.

Új hibridek, új megoldások!

A DEKALB vetőmagos ajánlatot a Bayer továbbra is három pillérre kívánja helyezni. Egyik ilyen a kiemelkedő genetikai bázis! A nemesítési munka eredményeként idén 5 kiváló új hibridet –DKC4098, DKC4391, DKC4792, DKC5092, DKC5685 – hoztak piacra, különböző éréscsoportokban, melyek szinte minden tulajdonságban meghaladják és a termésben is jelentős előrelépést mutatnak a korábbi jól bevált hibridekhez képest. A második pillért az Acceleron® vetőmag-csávázási megoldások jelentik, melyek a biológiai és kémiai készítmények együttes hatásával egyedülálló védelmet biztosítanak a DEKALB® hibrideken. Kukoricakultúrában az összetevők: a Bayer új fungicides csávázószere, a Redigo M, valamint a B-360 saját fejlesztésű biostimuláns hatóanyagból tevődik össze. A harmadik a digitális mezőgazdasági megoldások kínálata.

Felvételeink: ITT!

A Climate Field View nevű alternatívát promóciós jelleggel teszik elérhetővé a tavaszi szezonban. Az alkalmazás része a Climate Field View Prime alapapplikáció, amely az év folyamán táblaszintű időjárás-előrejelzéssel, egészségtérkép alkalmazással nyújt segítséget – és így segít időben észlelni a táblán történő esetleges kedvezőtlen változásokat – és egy vízfelhasználási térkép, ami akár az öntözésstratégia kialakítását is támogathatja. Emellett rendelkezésre áll egy Plus applikáció, amelyhez szükséges egy speciális bluetooth-eszköz is és kompatibilis gépek esetén növelni tudja a gazdaságon belüli jövedelmezőséget, illetve speciális vetési és tápanyag-kijuttatási térképeket is készíthetünk vele.

A Bayer nemcsak a kémiai növényvédelemre helyezi a hangsúlyt, hanem összefüggésekben, agrotechnikai megoldásokban, teljes agronómiai folyamatokban gondolkodik, ehhez kínál innovatív megoldásokat.