fbpx

Mit tudnak a lengyelek, amit mi nem?

Írta: Kohout Zoltán - 2018 április 12.

Okos, eredményes és szisztematikus építkezéssel – nem utolsó sorban összefogással – a lengyel mezőgazdaság maholnap Európa legnagyobbja lehet. A méret a lényeg? Egyáltalán nem, úgyhogy ha csökkenteni akarjuk a magyar agrárium lemaradását, van mit tanulni északi barátainktól.

Pár év múlva az élen a lengyelek

Lengyelország 2025-re akár Európa legjelentősebb élelmiszertermelője és -feldolgozója lehet, amivel Franciaország és Németország mellett a Közös Agrárpolitika motorjává léphetnek elő – írta minap megjelent tanulmányában az Erste Bank agrár-ágazati ügyekért felelős központvezetője. A lengyelek agrár-külkereskedelmi mérlege 7 milliárdos többletet mutat úgy, hogy a kivitel értéke a legutóbbi 12 évben megháromszorozódott, ami európai viszonylatban is példátlan. Mára Lengyelország baromfihúsból, almából, áfonyából és gombából a világ legnagyobb exportőrei közé emelkedett, és dinamikusan növekszik exportja marhahúsból, tejtermékekből, valamint reexportja teából, kávéból és fűszerekből is – írja Hollósi Dávid. Ezzel Lengyelország felzárkózik azon országok sorába – például Dánia, Hollandia közé –, amelyeknél nem a termőföldterület nagysága, hanem a rajta folyó tevékenység hatékonysága a meghatározó.

Összefognak, innoválnak, korszerűsítenek

A lengyelek versenyképességének egyik fő oka, hogy – szintén a sikeres európai országokhoz hasonlóan – nem berzenkednek olyan korlátoltan a termelői, értékesítési szövetkezéstől, mint a magyarok.

A másik ok az innováció: az EU-támogatások és a lengyel állam okosan kidolgozott támogatásai révén a lengyel mezőgazdaság Hollósi szerint Európa egyik leginnovatívabbja. Ezt erősíti, hogy sok fiatal gazdálkodóval büszkélkedhet. (A lehangoló hazai adatoktól eltérően a lengyel gazdák csaknem 15%-a 35 évesnél fiatalabb – ez nálunk mindössze 6%! –, továbbá  míg például nálunk a 64 év felettiek aránya 31%, addig Lengyelországban csak a gazdák 8,5 százaléka idősebb ennél.)

A harmadik ok is tanulságos lehet Magyarországon – derül ki a bankszakember elemzéséből. A lengyelek az EU-támogatásokat arra használták, hogy a szerkezetváltás keretében a közepes méretű agrárvállalkozásokat modernizálják, hogy e cégek képezzék a lengyel mezőgazdaság gerincét…

Kohout Zoltán