Így védekezzünk a repcebolha és a repcedarázs ellen

Nagy repcebolha (Psylloides chrysocephala)

Faj leírása: Psylloides chrysocephala (Coleoptera rend, Insecta osztály) 1 nemzedékes faj, teljes fejlődési ciklusú, oligofág táplálkozású, nem jellemző rá az ivari dimorfizmus. Magyarország egész területén megtalálható faj.

Két hétig tartó táplálkozás után indul a folyamat

Megjelenése, kártétele repcében:

A fő károsító a lárva, de a bogár kártétele sem elhanyagolható. A lárva ősszel, kora tavasszal a tápnövény zöld részeit furkálja meg. A kifejlett bogár, a kikelt növényfejlemény leveleit lyuggatja, illetve a még zöld száron és a becőtermésen hámozgat. A lárva által megtámadott repce elsárgul és gyengén fejlődik, rosszul telel. Tavasszal nehezen megy szárba és ha hoz is termést, az kényszerérett lesz. Az ilyen beteg, károsodott növény levelében (levélnyél, főér) hajtásában vagy szárában mind a károsítást okozó lárvákat, mind a rágcsalékos járatokat meg lehet lelni.

Védekezés:

A fertőzés gócaiban érdemes alkalmazni a rovarirtó szereket, például: alfametrin, lambda-cihalotrin, gamma-cihalotrin, cipermetrin+klórpirifosz.

A repcebolha populációja az elmúlt években folyamatosan növekedett. Idén ismét nagy létszámú betelepedésükre számíthatunk, így a csírázó repce napi gyakorisággal történő figyelemmel kísérése ajánlott minden termelő számára, kifejezetten akkor, ha valaki nem rovarőlő szerrel csávázott vetőmagot vetett területén.

Repcedarázs (Athalia rosae)

Kárképe: A lárva ősszel illetve tavasszal károsít. Lerágja a repce, a mustár levelét, ennek köszönhetően a növény gyenegén fejlődik. A fiatal lárva a levél fonákját lyuggatja, a
fejlettebb pedig a levelek érközeit rágja ki, végül csak a vastagabb levélereket hagyja meg.

Életmódja:

Az Athalia rosae-nek évente 2–3 nemzedéke van. A májusban repkedni kezdő nemzedék imágói áttelelő életmódban élnek. 6–8 mm hosszúak, narancssárgák, fekete fejűek ilyenkor általában csak a mustártáblákat lepik el. A nyári generáció a másodvetésű mustáron és az árvakelésű repcén fejlődik. Ámbár, az őszi nemzedék többnyire szeptemberben, az őszi káposztarepce idején rajzik. Gyakorlatilag a három nemzedékből ez a legveszélyesebb. A peték a repcék leveleibe kerülnek. A hideg beálltával a lárva 5–10 cm mélyre telelőre vonul, ott 7–11 mm hosszú, ovális gubót sző és ebben telel eonimfa állapotban. Tavasszal, a megfelelő hő- és nedvesség hatására előbábbá (pronimfa), majd bábbá alakul. Az új imágó májusban, vagy kora júniusban rajzik és így alakul ki az új nemzedék. Ez a faj hosszúnappalos, amelynek fakultatív diapauzája van. Általában az áttelelt nemzedék lárvautódai csak 15 óránál hosszabb nappalon fejlődnek. Oligofáj faj. Az entomofág paraziták közül a fürkészdarazsak ritkíthatják állományukat. A mezei veréb a lárvákat pusztítja.

Védekezés:

Az őszi kártevők ellen a hatékony csávázás lehet az első lépés a sikeres repcetermesztésben. Ez a ráfordítás többszörösen megtérül, mert hozzájárul a négyzetméterenkénti megfelelő tőszám, az egészséges és optimálisan fejlett állomány kialakulásához. Abban az esetben, ha valaki nem rovarölő szerrel csávázott vetőmagot vetett területén, a növények, kártétel, kártevők fokozott ellenőrzése javasolt.

Általában 4–8 leveles repcében kell elvégezni a védekezést. Állománykezelésnél használhatjuk a repcebolha elleni hatóanyagokat is. Azon felül használhatunk pyrimiphos-methyl és deltamethrine hatóanyagokat is.

DEKALB Fejlesztői csapat

dekalb repcedarázs