fbpx

Az ásványianyag- és vitaminellátottság jelentősége kérődző állományokban

Írta: - 2017 szeptember 08.

A takarmányösszeállítás során ugyan olyan jelentőséggel bír az ásványianyag- és vitaminszükséglet pótlása, mint a fehérje és energia, a szárazanyag vagy a rost mennyiségének az optimális beállítása, kielégítése – függetlenül attól, hogy nem kg-ban mérjük a szükségletet, hanem grammban vagy mikrogrammban.

A fiatal állatok esetében már az anyaméhen belül is fontos szerepet játszanak a mikro- és makroelemek. Fontos funkciókat töltenek be minden egyes sejt működésében, a sejtek közötti kapcsolatokban vagy éppen a szövetek felépítésében. Hiányukban anyagcsere-folyamatok akadhatnak meg, és okozhatnak komoly egészségügyi, növekedési problémákat és termeléskiesést.

Az állati szervezet közel 3-5%-át teszik ki az ásványanyagok. Egy komplex biológiai rendszer részei. Statikai funkciót tölthetnek be, mint a kálcium és a foszfor, melyek a csontszövetet alkotják. Homeosztázist fenntartó elemek: Na, K, Cl, Mg, vagy enzimfunkciókat betöltő elemek: Fe, Zn, Cu, Mn, Mo, I, Se, Ni, Cr, vannak közöttük esszenciális elemek is: As, Be, Si, Sn, Ti, V, F, és szennyeződésként előfordulók: Ag, Cd, Hg, Pb, Sr.

A tömeg- és abraktakarmányok ásványianyag- és vitamintartalma évtizedek alatt a nemesítések során jelentősen lecsökkent. Nagyban meghatározza a tartalmukat az adott növény fajtája, a betakarítás idején a fenológiai fázis, a talaj makro- és mikroelem-ellátottsága, pH-ja, a műtrágyázás mértéke, valamint a tárolás, a tartósítás módja is.

A szarvasmarha ásványianyag- és vitaminszükségletét a létfenntartás, a testsúlygyarapodás, a tejtermelés, valamint a vehemnevelés szükséglete adja.

A növendékállatok ásványianyag-ellátása ugyancsak fokozott figyelmet érdemel, hiszen a fiatalkori súlygyarapodás egy jelentős részét, a súlygyarapodás 8-10%-át az ásványi anyagok teszik ki.

Az alapvető takarmányok az állatok ásványi-anyag- és vitaminszükségletét nem elégítik ki. Ezek nem megfelelő pótlása jelentős biológiai és gazdasági kárt okoz, ennek ismeretében a takarmányadag-összeállítás során figyelembe kell venni ezeknek a „kis anyagoknak” is a szükségletét. Ezeket jó minőségű és arányaiban a szükségletnek megfelelő összetételű ásványianyag- és vitamin-kiegészítő premixekben kell alkalmazni. Mindezek a Déli Farm Kft. által összeállított premix-sorral gazdaságosan megoldhatók, mert e premix-sor több évtizedes tapasztalatra és a legújabb tudományos eredményekre alapoz.

Kapás Sándor
takarmányozási szaktanácsadó
Déli-Farm Kft.
62/556-130