Bezárás

Aflatoxin-szennyezést mutattak ki, figyelni kell a tejre

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 28.

Magas aflatoxin-szennyezés kockázat miatt országos célellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott szennyezést a hatóság laboratóriuma – olvasható a hivatal közleményében.

Tej, csobbanás
A hazai tej és tejtermékek fogyaszthatók, de a termelők részéről elvárt a felelős vállalkozói magatartás (fotó: Pixabay)

Az érintett tételek nincsenek forgalomban

Kereskedelmi forgalomban nem kaphatók a szennyezett portékák, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók. A szennyezés takarmány eredetű, ezért kiemelten fontos, hogy a gabonatermesztők, az állattartók és a tejfeldolgozók egyaránt rendszeresen önellenőrző vizsgálatokat végezzenek.

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el.

A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!

A kedvezőtlen termelési feltételek miatt elszaporodtak a penészgombák

Az idei év időjárása különösen kedvezett a kukoricánál a penészgombák szaporodásának és az általuk termelt toxinszennyeződés kialakulásának, ami a szennyezett takarmány elfogyasztásával átkerülhet a tejbe is. A hatóság emiatt a takarmány-, valamint a tejágazatot egyaránt vizsgálja, azok képviselőivel pedig szoros és folyamatos kapcsolatot tart.

Az ismert kockázat miatt kiemelten fontos minden érintett szereplő részéről a felelős vállalkozói magatartás. A toxinok jelenlétét az élelmiszerláncból nem lehet teljes mértékben kiküszöbölni, azonban mindent meg kell tenni a toxinmennyiség csökkentése és a termékekben határérték alatti értéken való tartása érdekében.

Ez a vállalkozások részéről rendszeres önellenőrző vizsgálatok elvégzésével valósítható meg, probléma, gyanú esetén pedig haladéktalanul értesíteniük kell a hatóságot. Fontos, hogy az esetleges pozitív, azaz határérték feletti eredményről a magán laboratóriumok is kötelesek tájékoztatni a Nébih-et.

A tejelő teheneknek szánt takarmányok aflatoxin-szennyezettségének csökkentési lehetőségeiről hasznos tanácsok olvasható a Nébih oldalán.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény