Bezárás

Ezer tonna a búzaadomány – magyarok kenyere

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 28.

Tíz tonna búzaadománnyal indult a Magyarok Kenyere program 2011-ben, idén már 1000 tonna búza gyűlt össze – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Szomoron a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2022. évi adományozó ünnepségén.

Kenyér
Évről évre nő az adományozók száma, ennek köszönhető, hogy a búza mennyisége is gyarapodik (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Több mint 8000 felajánló adományozott

Az évek folyamán jelentősen nőtt a pénzbeli -, valamint bővült a természetbeni adományok száma és a termékköre.

Az adományozottak egy részének az adománylevelet és a Magyarok Kenyere lisztes zsákot Novák Katalin köztársasági elnök, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke adta át.

Ez olyan esély, ami generációk óta nem adatott meg

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, hogy folytatódhat a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar megújítása, mivel az Európai Bizottság jóváhagyta az uniós agrárforrásokra vonatkozó stratégiai tervet, így 2027-ig biztossá váltak a magyar gazdák agrártámogatásai.

„Nem túlzás azt állítani, hogy történelmiek a lehetőségeink. Ez olyan esély, ami generációk óta nem adatott meg a gazdálkodóknak” – jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, hogy a gazdaságok fejlesztésére a 2027-ig tartó időszakban 5300 milliárd forintot meghaladó összeg áll rendelkezésre.

Nagy István kiemelte, hogy a MAGOSZ-nak köszönhetően a határon túli magyarság is képviselteti magát a Magyarok Kenyere programban.

Elismerés a program aktív segítőinek

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke szólt arról, hogy a gazdák nemcsak adventkor, hanem egész évben várakoznak és örömmel töltik el őket a terméshez és aratáshoz kapcsolódó ünnepek. A Kárpát-medence gazdái most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni.

Az ünnepségen oklevéllel ismerték el a program segítőt, malmok és fuvarozó cégek képviselőit, valamint a természetbeni adományozókat.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc