fbpx

Hátrányba kerülne az agrárium, ha nem követné a fejlődést

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 27.

Ma már nem tehetik meg a termelők, hogy ne kövessék folyamatosan a technikai fejlődést, egy rövid kiesés miatt is behozhatatlan hátrányba kerülnének – mondta Nagy István agrárminiszter Budapesten, az Agtech Summit agrárdigitalizációs rendezvényen.

Mesterséges környezetben saláta termesztés
A magyar gazdatársadalom felismerte a technológiai újítások jelentőségét (fotó: Fekete István)

A magyar gazdatársadalom felismerte a technológiai újítások jelentőségét

Nem tehetik meg a termelők, hogy ne kövessék folyamatosan az átalakulásokat, hiszen egy rövid kiesés miatt is behozhatatlan hátrányba kerülnének. A miniszter szerint a magyar gazdatársadalom felismerte a technológiai újítások jelentőségét, és rájött arra, hogy az újítások a termelés hatékonyságához és a fenntarthatósághoz egyaránt hozzájárulnak. A digitalizációból csak akkor lesz fejlődés, ha van a nyitottság a megismerésére, a gyakorlati alkalmazásra.

A tárca első emberre rámutatott arra, hogy a 2019-ben elfogadott Digitális Agrár Stratégia jó alapot teremt a magyar agrárium nemzetközi versenyképességének javítására.

Az agrárdigitalizáció ösztönzésére a támogatási rendszert is fel kell használni

A pályázói érdeklődés is igazolja, hogy a mezőgazdasági termelők fogékonyak ezen a téren: tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra a gazdálkodók 212 milliárd forint igénnyel jelentkeztek, és több mint 2600-an már meg is kapták a támogatást, összesen 193 milliárd forint értékben.

A digitális átállást a 2027-ig tartó uniós költségvetési időszak támogatásairól rendelkező Közös Agrárpolitika (KAP) is fontosnak tekinti, hiszen az adatgyűjtés, az információfeldolgozás, az automatizálás, a robotizálás javítja a mezőgazdaság jövedelmezőségét, erősíti a termelés biztonságát, csökkenti a munkaerőigényt, hozzájárul a környezeti erőforrások, a tápanyagok, a növényvédők hatékony felhasználásához, és közben a környezetterhelést is visszafogja.

A nehézségek egyre összetettebbek, nyitni kell a más ágazatok felé

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szintén úgy véli, hogy az elmúlt években elkezdődött a megújulás, azóta a magyar mezőgazdaság jelentős sikereket ért el az átalakulásban. Hangsúlyozta, hogy a nehézségek egyre összetettebbek lesznek, a természeti és a jogszabályi környezet változása folyamatosan hoz majd új kihívásokat, ezért nyitni kell a más ágazatok felé, egyre több szakember tudására és tapasztalatára lesz szükség.

A legfontosabb minden körülmények között az lesz, hogy a vállalatok, fejlesztők, agrárszakemberek együttműködéséből végső soron a termelők számára hasznos innovációk jöjjenek létre.

Forrás: MTI