fbpx

VM: újjáélednek a háztáji gazdaságok

Írta: - 2013 május 13.

Budapest, 2013. május 10., péntek (MTI) – Indul a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) háztáji programja – közölte a szaktárca pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány által elfogadott Nemzeti Vidékstratégia (NVS) lényegi eleme a helyi adottságokat figyelembe vevő termelés ösztönzése, melynek szerves része a háztáji gazdaságok felélesztése is.

Ennek elindításához kormányzati közreműködés szükséges.

 

VM: újjáélednek a háztáji gazdaságok

 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán beszélt a háztáji gazdálkodás újraindításáról beszélt, miután a szaktárca vezetése egyeztetett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnökségével.

A „klasszikus” háztáji gazdálkodást az jellemezte, hogy a termelők nemcsak saját magukat látták el, hanem először belföldi, majd később exportárualapot is előállítottak.

Ennek az egykor eredményes együttműködési formának a mai viszonyokhoz adaptált kialakítása, újjáteremtése a cél – írja a közlemény.

A Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programjának hatékony működése és működtetése szerepet játszhat a vidék gazdaságélénkítésében.

A piacra juttatott árufelesleg értékesítése, feldolgozása ugyanis új beruházási igényeket és így új munkahelyeket teremthet, fejlesztve a feldolgozóipart.

Hozzájárulhat továbbá a lakosság életszínvonalának emeléséhez, a vidék népességeltartó és -megtartó képességének javításához.

A program a vidék összefogására, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az önkormányzatok koordinatív együttműködésére épít – olvasható a közleményben.

 

 

MTI 2013. május 10.