A kukoricamoly jelentősége és kártétele

Írta: Szerkesztőség - 2019 április 08.

A tavalyi év kukoricatermesztése több termőhely viszonylatában a remek termés ellenére nehézségekbe ütközött. Legnagyobb gondot és terméskiesést a tavaszi szárazságon túl az állati kártevők jelentették. A kikelt kukoricát a barkó, majd a muharbolha és a vetésfehérítő, később a kukoricamoly és végül a gyapottok-bagolylepke lárvája károsította, és egyúttal jövedelmezőségét rontotta.

A tavalyi évhez hasonlóan, a mennyiségi kártétel tekintetében, az utóbbi évek „győztese” a kukoricamoly. Több tényezővel is magyarázható a jelenség: a forgatás nélküli talajművelés terjedése, a száraz ősz és ebből fakadó rossz minőségű talajművelés és a búzavetés előtti kukoricatarló rossz bedolgozása mind a kukoricamoly nagyszámú áttelelésének kedvezett. A korán jött tavasz és a hosszú enyhe ősz a 3. nemzedék kialakulását (1. ábra), így a kártevőnyomás erősödést hozta magával. A feldarabolt birtokszerkezet miatt elhanyagolt kukoricaállomány a környék fertőzési góca lehet, mely nagyobb odafigyelést és védekezést kíván a szomszédos területen gazdálkodóktól a káresemény elkerülésének érdekében.

 kukoricamoly

1. ábra: A kukoricamoly 3 nemzedékének detektálása, Csabacsűd, 2018 (Forrás: FMC Evalio® AgroSystems)

Az előző év épen maradt kukoricaszáraiból kikelő lepkék, azaz az első nemzedék egyedei keresik fel a virágzáshoz legközelebbi fenológiában lévő kukoricaállományokat, és teszik le rájuk tojásaikat. A lerakott tojásokból június elején kikelő és szétmászó lárvák (1. kép) berágják magukat a kukoricanövényünk levelének főerébe, szárába és címerébe.

kukoricamoly
1. kép Kelőfélben lévő kukoricamoly-lárvák (Fotó: Szélles Tibor)

A lárva a szár bélszövetének fogyasztásával tápanyagáramlási gondot okoz, mely száraz időben akár a torzsavirágzat teljes sorvadásához, meddőségéhez vezet (2 kép). Az idő előrehaladtával a csőképződés megkezdődésével elindul a generatív rész károsítására is.

kukoricamoly
2. kép Kukoricamoly szárkárosítása eredményeként kialakuló meddő virágzat (Fotó: Hőgye Szabolcs)

A kukoricamoly 1. nemzedéke által „megtalált” állomány a 2. nemzedék bölcsője is. Mivel a 2. nemzedék nem migrál, azaz nem keres fel újabb kukorica állományt, így a két kártevőgeneráció károsítása összeadódik. Míg az 1. nemzedék megjelenése főleg a termés mennyiségére van negatív hatással, addig a második a minőséget ronthatja, különös tekintettel a mikotoxinokra.

A kukoricamoly elleni védekezéssel ezen veszteségeket minimalizálhatja a termelő, ezzel párhuzamosan pedig a jövedelmezőséget is javíthatja. A kukoricamoly rajzása 2019-ben is nyomon követhető lesz az FMC Evalio® AgroSystems felületén (http://www.evalioagrosystems.fmc.com). A problémára kiváló megoldást nyújt a Coragen® rovarölő szer, melynek hatásmódjáról és hatékonyságáról az FMC-Agro honlapján tudhat meg többet.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

FMC-Agro Hungary Kft.