fbpx

Jövőre már az új támogatási rendszerben érkeznek a források

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 12.

A következő év elejétől már az új támogatási-elosztási rendszerben érkeznek az agrárium számára biztosított források – Brüsszelben elfogadták a magyar stratégiai tervet, melyben olyan megállapodásokat rögzítettek, melyek egyszerre szolgálják a környezeti fenntarthatósági célokat és a magyar gazdálkodók érdekeit.

Almabetakarítás
A gazdáknak nyitottnak kell lenniük az újdonságokra, az innovációkra (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fontos, hogy nyitottak legyünk az újra

A 2027-ig tartó támogatási időszak számos újdonságot tartalmaz a magyar mezőgazdaság számára, de egyben igényli azt is, hogy a magyar gazdaember „előszedje a legjobb alkalmazkodóképességét, megújulásra való nyitottságát és a jó értelemben vett innovatív részét”, mivel ezekkel a tulajdonságokkal lehet a leginkább megfelelni az új szabályozásnak és a korábbinál eredményesebb gazdálkodást folytatni – mondta Feldman Zsolt Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a hét elején egy rendezvényen.

Az államtitkár szerint a 2027-ig felhasználható, tervezési árfolyamon számolt 2465 milliárd forintos közvetlen támogatás óriási összeg az agrárium számára. A felhasználási szabályok keretrendszere megváltozott az előző ciklushoz képest, aminek az egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás nagyságrendileg 14 százalékát újraelosztó támogatással visszaosztják. Az eddig alap- és zöldítési támogatásokként ismert dotációk egybeolvadnak és közös feltételrendszerben működnek tovább.

Emelkedik a feltételszint, amit korábban csak az alaptámogatásnál kellett teljesíteni, és erre fog ráépülni az az agrár-ökológiai program, amely az eddiginél hangsúlyosabb környezet- és klímavédelmi szempontokat tartalmaz.

Még több digitalizáció

Változás lesz az elektronikus gazdálkodási napló bevezetése, amely alapvető eszköz lesz a környezeti feltételek teljesítésének ellenőrzésében, az erre vonatkozó részletszabályozást most készíti elő az illetékes tárca.

Elmondta, a területalapú támogatások alapösszege hektáronként 147 euró (csaknem 60 ezer forint) körül várható, kis- és közepes gazdaságok újraelosztási támogatásának összege a terület nagyságától függően hektáronként 80 euró (több mint 30 ezer forint), illetve 40 euró lehet az alaptámogatáson felül.

Forrás: MTI