fbpx

Egy héttel később kezdődött az aratás a szomszédban

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 10.

Késik az aratás, gyengébb a termés; a Szlovákia déli, magyarlakta járásaiban megkezdődött az aratás – írta az Új Szó.

A Szlovák Statisztikai Hivatal előzetes becslései szerint a gabonatermés idén több mint a tizedével marad el a tavalyitól, ennek oka a kedvezőtlen időjárás és a kisebb vetésterületek.

 

Mezőgazdaság, aratás
A itthon és a szomszédban is elkezdődtek a nyári betakarítási munkák
(Fotó: Dudás Gabriella)

 

Az őszi árpa betakarításával már néhány gazda végzett is

„Az idei aratás nagyjából 5-7 nappal később kezdődött az elmúlt évekhez képest. 2019-ben például már június végén hozzá láttak a gazdák a termés betakarításához” – mondta Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője. A késés a tavasszal, elsősorban a májusban tapasztalt hidegebb és esősebb időjárással magyarázható, ami lelassította a gabona érését.

Az őszi árpa aratása már a vége felé jár, a terméssel nincs gond, az erdökhöz közeli földeken azonban megjelentek a szarvasok, amelyeket időnként a gazdáknak kell kizavarniuk a földjeikről, hogy az aratási munkálatok során kárt ne tegyenek bennük.

 

Már a búza aratását is megkezdték több helyen

Az elmúlt napokban tapasztalt extrém hőség azonban nem tett jót a termésnek, és a magok is kisebbek a szokásosnál.

„Az időjárás szeszélyei miatt az egyes régiók között idén látványos különbségek lehetnek a termés szempontjából. Sok függ attól is, hogy az elkövetkező hetekben milyen lesz az időjárás, az idei termés várható alakulásáról így egyelőre nem szolgálhatunk pontos előrejelzéssel” – mondta Jana Holéciová, a kamara munkatársa.

 

Mezőgazdaság, aratás
Egyes régiókban látványos különbségek lehetnek a termés szempontjából
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A Statisztikai Hivatal előzetes becslése

„Szlovákiában idén 2,6 millió tonnányi gabonatermésre számíthatunk, ami 11,6 százalékkal marad el a tavalyitól” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője.

A hozamcsökkenést azzal magyarázzák a hivatal munkatársai, hogy a gazdák eleve kisebb területen vetettek gabonát, mint a korábbi években, ráadásul az idei évre várt 5 tonnás átlagos hektárhozam is csaknem 5 százalékkal marad el a tavalyitól.

Szlovákiában egyébként továbbra is a búza a legkedveltebb gabonafajta, a gabonaföldek 70 százalékát ezzel vetették be.

„Idén 357 ezer hektáron termesztenek búzát, ami 34 ezer hektárral marad el a tavalyitól, és a hektáronkénti terméshozam is 5,13 tonnára esett vissza. Emiatt idén a gazdák nagyjából 1,89 millió tonnányi búzát takaríthatnak be, 243 ezer tonnával kevesebbet a tavalyinál” – nyilatkozta Peter Danko, a Statisztikai Hivatal agrárstatisztikai részlegének a vezetője az Új Szónak.

 

Itthon és a szomszédokban is folyik az aratás (Videó: Horizont Média, 2021.)

 

Egyededül zabból lesz több, mint tavaly

Szerinte árpából és rozsból idén 15, tritikáléból 7, repcéből pedig 6,5 százalékkal kisebb termésre számíthatunk a tavalyihoz képest.

Az egyedüli termény, amelyből idén több terem, az a zab. Danko szerint ez utóbbiból 50 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdák, nagyjából a felével többet a tavalyinál, ami főként azzal magyarázható, hogy idén ezt jóval nagyobb területen termesztették, ráadásul a hektárhozama is nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

 

Mezőgazdaság, aratás
A zab az egyetlen, melyből idén több terem Szlovákiában
(Fotó: Barna Ferenc)

 

Hogy a kisebb termés miatt milyen árakra számíthatunk, azt az elemzők szerint egyelőre nehéz felmérni.

 

Forrás: Új Szó