fbpx

A teljesség igényével!

Írta: Agrárágazat-2021/07. lapszám cikke - 2021 július 11.

KITE Zrt.: mindent egy helyről a digitális átálláshoz

Június elején a KITE Zrt. kétállomásos rendezvénysorozatot szervezett Nádudvaron és Dalmandon, „Teljesség igényével” címmel. A bemutatók apropóját az aktuális pályázati lehetőségek adták, a hangsúlyt a digitális átállással kapcsolatos pályázatra és az abban szereplő technológiai eszközökre, szolgáltatásokra helyezték.

 

Szabó Levente vezérigazgató; KITE Zrt.
Szabó Levente vezérigazgató; KITE Zrt.

 

Szabó Levente vezérigazgató megnyitó előadásában a precíziós gazdálkodás témáját járta körül. A KITE Zrt. az elmúlt 10 évben mindent megtett annak érdekében, hogy a nagy szántóföldi kultúrák tekintetében a precíziós technológia minden elemét kifejlessze és egymásra építse, illetve minden ehhez szükséges eszközt a partnerei rendelkezésére bocsásson, hogy a következő 10 év közös munkáját megalapozza. Az előttünk álló digitális átállás folyamatára tehát felkészültek, és az elkövetkezendő években minden segítséget meg tudnak adni azoknak a termelőknek, akik ebben az irányban szeretnének fejleszteni.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója bemutatta az új pályázat várható feltételrendszerét, és kitért arra is, hogy a digitális átállást a jövőben senki sem kerülheti el, hiszen olyan feltételeknek kell majd megfelelnie a gazdatársadalomnak, amelyek kikerülhetetlenné teszik ezt a lépést. Elég csak a fenntarthatósági vagy a környezetvédelmi elvárásokra gondolni, melyek hatással lehetnek a termelés hatékonyságára is, és amelyekre a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal megtámogatott mezőgazdaság adhat csak választ. Zahorán Zalán műszaki kereskedelmi vezérigazgató-helyettes a pályázat egyes részeit taglalva (helyspecifikus gazdálkodásra alkalmas erőgépek, betakarítógépek, precíziós gazdálkodásra alkalmas munkagépek, döntéstámogató eszközök, 10 évnél nem régebbi gépek, eszközök precíziós felokosítása) felvázolta a jelenlévőknek, hogy a különböző termékcsoportok esetén mi teszi lehetővé a teljes körű megfelelést a pályázat feltételrendszerének.

A rendezvényen a pályázatban foglaltak alapján összeállított konkrét kínálatot is megtekinthették az érdeklődők, amelyből a kalászosfajtakínálatból adunk ízelítőt olvasóinknak; a technológiai elemeket a MezőHír júliusi számában, a gépesítési megoldásokat pedig a Gépmax soron következő kiadványában foglaljuk össze.

 

Fajtaajánlat az őszi kalászosok következő szezonja elé

Az AURELIUS prémium minőségű, közép-korai érésű fajta, kiemelkedő állóképességgel és kiugró terméspotenciállal. 2020-ban 9,3 t/ha-os (Bólyban 11,3 t/ha) termésátlagot ért el. Erős szár és gyökérzet jellemzi, tehát kifejezetten ajánlható intenzív technológiába is. Közepes szármagasságú fajta, betegség-ellenálló képessége kitűnő (pl. lisztharmat, sárgarozsda), és télállóságra is maximális. Kiváló bokrosodási képességű, így hektárköltsége alacsony. Vetése alacsony vetőmagnormával – 160200 kg/ha (4,2–4,8 millió csíra/ha) –ajánlható, ráadásul tolerálja a megkésett, novemberi vetéseket is ez a fajta.

A GABRIO szálkás kalászú, korai érésű malmi búza stabilan terem még változó körülmények között is. Tavaly 10,1 t/ha-os (Bólyban 11,9 t/ha) termésátlagot ért el. Általános betegségekkel szemben toleráns, de közepesen fogékony kalászfuzáriózissal szemben. Megdőlésre rövidebb szára miatt kevésbé hajlamos. Intenzív búzafajta magas terméspotenciállal, de ezért cserébe teljes körű kiszolgálást vár el. Fehérjetartalma: 11,5–13,0% közötti, ajánlott vetőmagnormája 400-450 csíra/m2.

Az igen korai éréscsoportba tartozó szálkás kalászú BASILIO 9,8 t/ha-os (Bólyban 11,8 t/ha) termésátlagot ért el tavaly. Műtrágya-reakciója kiváló volt, még a 120 kg/ha-ról 150 kg/ha-ra emelt N-hatóanyag hatására is növekedett a termésmennyisége. Stabil malmi minőséget adó fajta, 12,5–13,5% fehérjetartalommal, 28-30% sikértartalommal. Talaj- és klimatikus viszonyokhoz jól alkalmazkodik, bokrosodási képessége átlagos, télállósága jó. Alacsony növekedésű, kiváló szárszilárdsága mellett növénymagassága 70-75 cm. Lisztharmattal és kalászfuzáriummal szemben közepesen, míg sárgarozsdával, levélrozsdával és szárrozsdával szemben ellenálló. Ajánlott vetőmagnormája 4–4,3 millió csíra/ha.

A középérésű, szálkás kalászú, vitathatatlanul bőtermő PREMIO 2020ban 9,6 t/ha-os (Bólyban 12,1 t/ha) termésátlagot ért el a kísérletekben. Még a 90 kg/ha-os N-hatóanyagdózis 120 kg/ha-ra történő emelésére is termésnövekedéssel válaszolt. Kifejezetten tömött kalászokkal és átlagos szalmamagassággal rendelkezik, erős szára van, így megdőlésre egyáltalán nem hajlamos. További erénye nagyon jó betegség-ellenállósága. Mind beltartalmát, mind reológiai tulajdonságait tekintve malmi minőségű termést ad. Klasszikus októberi vetésidőben ajánlott vetni, 4,0–4,5 millió csíra/ha-os vetőmagnormával.

2020-ban 9,5 t/ha-os (Bólyban 11,3 t/ha) termésátlagot ért el a rendkívül magas termőképességű, középérésű CELLULE. Ez a szálkás kalászú, közepes magasságú malmi búza kiválóan bokrosodik, kalászszámlálási eredménye 727 db kalász/m2 (a fajtasor átlag kalászszáma 570 db kalász/m2). Optimális vetésideje október 1–20., 4,0–4,2 millió csíra/ha vetésnormával. Később pedig már közepes tápanyagdózisra is határozott termésnövekedéssel reagál.

A korai éréscsoportba tartozó FRENETIC egy szálkás kalászú őszi búza, amely 2020-ban 9,8 t/ha-os (Bólyban 12,4 t/ha) termésátlagot ért el. A stabil malmi minőséget adó fajta további erősségei közé tartozik kiváló bokrosodási képessége. Korai vetése 3,6–4,2 millió csíra/ha (190–210 kg/ha) normával ajánlott, szeptember végétől október közepéig, és az intenzív technológiát meg fogja hálálni. Állóképessége és télállósága is kiváló. Kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jól, míg sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló.

A közép-kései érésű LINDBERGH tar kalászú búza, tavaly 12,6 t/ha eredményt produkált (Bóly). Kifejezetten jó évjárati stabilitás és szárazságtűrés jellemzi, tetszetős, telt kalászokkal, magasabb és erős szárral, jó állóképességgel. A lisztharmat-, vörös- és sárgarozsda-, továbbá a kalászfuzáriózis-ellenállósága kiváló, a hálózatos levélfoltosság, a fekete szárrozsda és a szeptóriás megbetegedéssel szembeni ellenállósága jó közepes. Vetését szeptember végétől október közepéig a legjobb elvégezni, 3,4–4,0 millió mag/ha vetőmagnormával.

 

KITE fajtabemutató
A fajtaajánlat gyakorlati bemutatása a nádudvari parcellákban

 

És az árpákat ki ne hagyjuk!

A szálkás kalászú, hatsoros SY DOOBLIN egy korai, takarmány minőséget adó őszi hibridárpa. A jól bokrosodó, erős kalászorsót növesztő hibrid az intenzív termesztéstechnológiát meghálálja, de igényli a szárszilárdítást. A kései vetést is tolerálja, szeptember 25–október 30. között 200 csíra/m2 normával vethető.

A középérésű, kétsoros LEOPARD is takarmányárpa, amely a környezeti és termőhelyi stressztényezőkkel szemben is nagy tűrőképességgel, igen produktív bokrosodással és nagyon jó télállósággal rendelkezik. Szárszilárdsága kiváló, megdőlésre nem hajlamos, az árpa törperozsdával és a rinhospóriumos levélfoltossággal szemben nagyon jó ellenálló képességgel rendelkezik. Szeptember végén, október elején ajánlott vetni, 3,5–4,0 millió csíra/ha normával.

 

A KITE Zrt. tehát készen áll partnerei segítségére a digitális átállást megtámogató pályázat esetében is, hiszen a megpályázható termékek és szolgáltatások mellett a pályázati anyag összeállításában és az egyéb feltételek teljesítésében (finanszírozás, biztosítás, technológia) is számíthatnak rá az első kapavágástól végig, a pályázat teljes, ötéves fenntartási időszakában.

 

Sándor Ildikó