fbpx

A falka

Írta: Barna Ferenc - 2021 július 11.

Ember és a nagyragadozók – hagyományteremtő szándékkal idén először rendeznek Aggteleken 2021. augusztus 7-én és 8-án természetismereti fesztivált. A Falka Napok néven megrendezendő esemény természetismereti programokkal, előadásokkal, túrákkal, koncertekkel és filmvetítéssel várja az érdeklődőket Magyarországról és Szlovákiából.

 

Mezőgazdaság és a falka
A farkas folyamatosan jelen van hazánkban
(Fotó: Wild Wonders of Europe/Szergej Gorskov/WWF)

 

Magyarország őshonos nagyragadozói

A hiúz, a farkas és a medve is folyamatosan jelen voltak hazánkban egykor. Üldöztetésük következtében azonban számuk jelentősen megfogyatkozott. Az 1980-as évektől a nagyragadozók természetes úton jelentek meg ismét hazánk területén, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza.

Napjainkban már az Északi-Középhegység teljes területén, a Börzsönytől Zemplénig előfordulnak ezek az őshonos és fokozottan védett fajok, azonos élőhelyen osztozva a helyi lakosokkal.

A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető.

 

A nagyragadozóknak fontos szerepe van

A medve-, farkas- és hiúzállományok alakulása igen különböző és szélsőséges értékeket ér el Európa-szerte, az létszámuk megerősödésének okai is igen változatosak. Európában becslések szerint kb. 17 000-17 000 farkas és barnamedve, valamint 9 000 hiúz él.

Bár a nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, az együttélés sokszor konfliktusokkal jár. Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai erdőkben, sok lépésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük.

2021-ben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, hagyományteremtő szándékkal megvalósuló Falka Napok célja, hogy megismertesse a nagyragadozókat és élőhelyeiket a lakossággal, valamint bemutassa az együttélés jó gyakorlatait. A rendezvény egyben kiváló bemutatkozási lehetőség a régió termelői és kézművesei számára is. Mezőgazdasági termelők ismertethetik meg portékáikat, illetve kaphatnak információt, tanácsot a nagyragadozók témájában, ha tenyészállataikat, területeiket veszélyeztetik.

 

Mezőgazdaság és a falka
Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, újra meg kell tanulnunk együtt élni velük (
Fotó: Wild Wonders of Europe/Szergej Gorskov/WWF)

 

Kiemelkedő természeti értékek közé tartoznak a nagyragadozók

A fesztiválon többek között a nagyragadozókról és az erdei élővilágról szóló előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, természetfilmeket nézhetnek meg (mint például a részben a zempléni régióban forgatott Ide nekem a hiúzt is című filmet), valamint beszélgethetnek természetfilmesekkel és kutatókkal is. Az esti jó hangulatért a somorjai Varkocs és a magyarországi Sezlony zenekarok felelnek majd.

„A célunk, hogy a helyi lakosok bevonásával megmutassuk a régió kiemelkedő értékeit, a helyi finomságokon kívül kiemelkedő természeti értékek közé tartozó nagyragadozókat is. A nagyragadozók állománya növekszik a térségben, fontos, hogy ne féljünk tőlünk, hanem inkább ismerjük meg őket. A Falka Napok arra kínál lehetőséget, hogy a térségben élők és gazdálkodók, valamint a kirándulók minél többet tudjanak meg a nagyragadozókról, élőhelyeikről és az itt élő emberekről” – mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője

 

Mezőgazdaság és a falka
A nagyragadozók állománya növekszik, fontos, hogy ne féljünk, inkább ismerjük meg őket
(Fotó: Wild Wonders of Europe/Szergej Gorskov/WWF)

 

„A világjárványt követően már nagyon vártuk a nyitást és örülünk annak, hogy olyan eseménnyel bővíthettük a programkínálatunkat, amelynek célja a turizmus és régió fenntartható fejlesztése” – tette hozzá Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere.

Az esemény a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg Aggtelek Község Önkormányzata, a WWF Magyarország és a WWF Szlovákia szervezésében. A Falka Napok a hatályos egészségügyi szabályok betartásával ingyenesen látogatható.

A részletes program hamarosan megtalálható lesz a fesztivál Facebook oldalán és a WWF Magyarország honlapján.

Az eseményhez rajzpályázat is kapcsolódik, a felhívás szerint 2021. július 19-én 12:00 óráig fogadják a pályaműveket.

 

Forrás: WWF, Sajtóközlemény