fbpx

Csökkentené a lengyel kormány a műtrágyaárakat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 20.

A mezőgazdasági vezetés azért ülne tárgyalóasztalhoz a műtrágyagyártókkal, mert a gazdák már tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba.

műtrágya
kép forrása:tmkronika.hu

Harmadával hatnának a legnagyobbakra

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a miniszterelnökkel és a legnagyobb belföldi műtrágyagyártókkal tárgyal a kritikus műtrágyaárak kormányzati visszafogása érdekében. Azt szeretnék, ha a műtrágyák ára 30 százalékkal csökkenne. (A lengyelek két legnagyobb műtrágyagyártója összesen 6-6,5 millió tonnás kapacitással bírnak.) A hivatalos verzió az, hogy a műtrágyák árát a gáz drágulása hajtja, mert ez a gyártási költségek bő kétharmadát teszi ki, különösen a nitrogénműtrágyák előállításában. Számos európai ország, köztük Hollandia, Franciaország, Németország és Spanyolország máris jelentősen csökkentette a gyártási volument.

A lengyel gazdák nem viccelnek

A lengyel mezőgazdasági vezetés hangoztatja, hogy Lengyelország nem exportál műtrágyát sem Nyugat-Európa, sem Ukrajna felé. Ezt azért fontos ott leszögezni, mert a növénytermesztésben és takarmányfelhasználásban gazdák az előző hetekben tüntetéseket és vasútvonalak lezárását helyezték kilátásba. Elterjedt ugyanis, hogy az egekbe szökő műtrágyaárak közepette egyes cégek külföldre szállítják a hazai gyártású alapanyagot.