fbpx

Még egy ok, amiért folytatódhat a drágulás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 15.

A legutóbbi gyorsjelentések továbbra is megerősítik a gabonapiacon tapasztalható árnövekedést, és a készletek csökkenése inkább erősíti majd a trendet.

 

termőföld
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Csökkennek a globális készletek

Ugyanis a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) szeptemberi előrejelzését idéző AKI-jelentés szerint a világ búzatermése elmarad a tavaly ilyenkor becsülettől. A várt 781 millió tonna 2 millió tonnával marad el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 277 millió tonnára szűkülhetnek a szezon végére. Miután tehát a kereslet továbbra is erős, nemcsak az árak szinten tartása, hanem emelkedése is várható. A szeptemberi adatok így is megerősítik a trendet: az egy évvel korábbinál 45 százalékkal magasabb (áfa és szállítási költség nélküli), átlagosan 80,3 ezer forintos tonnánkénti termelői áron forgott az étkezési búza szeptember utolsó hetében. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza decemberi jegyzése 2750 forinttal 87,75 ezer forint/tonnára emelkedett szeptember 27. és október 8. között.

 

grafikon

 

Drágulás a láncon

Ugyancsak markáns még mindig a takarmánykukorica drágulása. A szeptember végi 77 ezer forintos tonnánkénti ár az egy évvel korábbit majdnem 60 százalékkal múlta felül. Innen nézve az egész termékláncon továbbra is érthető az élelmiszergyártó és takarmányfüggő ágazatok aggodalma, amihez a többi alapanyagár-emelkedés is hozzátesz, akár az üzemanyagok, akár a műtrágya szempontjából.