fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Agrárágazat-2021/10. lapszám cikke - 2021 október 05.

Napokon belül megkezdődik a kukorica betakarítása az északi féltekén. Míg a globális terméskilátások kedvező képet mutatnak – vélhetően az előző hónapokban napvilágot látott elemzői várakozásoknál nagyobb termésmennyiséggel kalkulálhatunk –, ez a kép Magyarországon lényegesen árnyaltabban fest. 

kukorica

Kukorica

A gabonapiaci szereplők gyakran hivatkoznak az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) havonta megjelenő prognózisára, melyben beszámolnak mind az USA-beli, mind a globális termésvárakozásokról, a várható export és import volumenéről, a felhasználásról és nem utolsó sorban a készletek alakulásáról. Az aktuális, szeptember 10-én megjelent riport a világ kukoricatermését 1 197 millió tonnára becsüli, mely adat a valaha volt legmagasabb előrejelzése a minisztériumnak, következésképp, amennyiben ez a mennyiség betakarításra kerül, a 2021/22-es gazdasági évben megdőlhet a kukoricatermesztés mennyiségének globális rekordja.

Ami a legnagyobb kukoricatermesztő országokat illeti: az USA közel 381 millió tonnával számol, 39 millió tonnás, rekordközeli termés várható Ukrajnában, továbbá az argentin és brazil várakozások is optimisták. Tradicionálisan a kínai terméssel kapcsolatban fogalmazható meg a legnagyobb bizonytalanság, hiszen a kínai hatóságok adatközléseinek valóságtartalma nehezen ellenőrizhető, mindezektől függetlenül itt is rekordmagas mennyiségű, 273 millió tonna kukorica betakarítása várható.

A Magyarországhoz közelebbi régiók termésvárakozásai is magasak, igaz ez többek között Franciaországra, Romániára és Bulgáriára is.

A Magyarországhoz közelebbi régiók termésvárakozásai szintén magasak, igaz ez többek között Franciaországra, Romániára és Bulgáriára is. Az árak a fentieknek megfelelően alakultak, a jegyzések a chicagói tőzsdén már augusztus közepétől, a párizsi tőzsdén augusztus utolsó napjait követően csökkenő trendben mozogtak. Továbbra is lényeges kérdés maradt a korábban említett Kína jövőbeli szerepe a világpiacon. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy a nyár folyamán a Fekete-tengeri kikötőkre vásárolt tételeit rendre eladja, ennek oka lehet egyrészt az idei jó termés, másrészt kínai kikötői paritásra kalkulálva jelenleg az amerikai kukorica olcsóbb. Ráadásul a Biden-adminisztráció vélhetően kevésbé lesz harcias a vámok tekintetében, így ez a tényező is az amerikai kukorica vásárlásának irányába mutathat. Amennyiben a világ legnépesebb országának visszafogottabb importkereslete realizálódik, a nemzetközi árak lefelé mozoghatnak.

 

MATIF, kukorica, 2021. november

CBOT, kukorica, 2021. december

 

A világpiaci trendektől azonban élesen elvált a magyarországi helyzet. A tavasszal és nyáron tapasztalható szélsőséges időjárás következményeként a kukoricatáblák nagyon heterogén képet mutatnak, az már most kijelenthető, hogy a várható termés mennyisége az előző évitől akár jelentősen is elmaradhat. Ennek megfelelően augusztus utolsó heteiben az ó kukorica piacán nagyobb aktivitás volt tapasztalható, mint az új termésben. Példa nélküli az új termés árainak alakulása, amennyiben azokat a párizsi tőzsdei jegyzésekhez hasonlítjuk. Míg az elmúlt években a magyarországi árak jellemzően 7–9 000 forinttal (20–25 EUR) voltak alacsonyabbak, ugyanezek az árak, összevetve a párizsi jegyzésekkel, szeptember első hetében 4–5 000 forinttal (11–14 EUR) magasabb szinteket is elérték.

Ez azt is jelenti, amennyiben a piacon ez az anomália tartósan megmarad, felhasználói oldalról az import reális alternatíva lehet.

Búza

Úgy tűnik, véget ért a „tűzijáték” a búza piacán. A betakarítás gyakorlatilag befejeződött, így a legnagyobb gabonatermelő országok esetében már nem várakozásokról, hanem tényekről kell beszélnünk a megtermett mennyiségek kapcsán. Bár mind a termés, mind az ebből következő globális fordulókészletek nagysága elmarad a korábbi várakozásoktól, a balansz így némileg feszesebbé vált, áruhiányról azonban nem beszélhetünk. Az orosz exportvámok változatlanul érvényben vannak, ezek miatt nehézkesebb az orosz búza piacra jutása, így a vevők, különösön a Földközi-tenger térségében, vizsgálják a francia és román importlehetőségeket is.

 


CBOT, búza, 2021. december


MATIF, búza, 2021. november

 

Amint azt korábban is láthattuk, a minőségi és a takarmánybúzák közötti, szokásosnál magasabb árkülönbség megmaradt, aminek oka az Európai Unió termésének átlagosnál alacsonyabb minősége. A magyar búza minősége az uniós átlagnál egyértelműen jobb, így középtávon tartós lehet a kereslet a magasabb minőségi paraméterekkel rendelkező tételek iránt. A kukorica esetében írtak a búza piacán is tetten érhetőek; a párizsi árutőzsde jegyzéseinél magasabbak a jelenlegi belföldi árak, amelyek szeptember elejét követően némileg csökkentek. Az eladók ezeket a szinteket látva egyelőre várnak az értékesítéssel.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató