fbpx
670893

EU: jöhet akár a nullás áfa zöldségre-gyümölcsre

Írta: Kohout Zoltán - 2022 január 17.

Az Európai Unió 2021. december 7-én módosított ÁFA-irányelve a tagállamok számára minimálisan 15 százalékos ÁFA-kulcsot határoz meg. Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy bizonyos termékkörök esetében csökkentett (akár 5 százalékos), vagy szupercsökkentett (5 százalék alatti, akár 0 százalékos) rátát alkalmazzanak. Hogy állnak ezzel európai országok?

Nő, zöldség, pénztárca
A termelőnek, a vevőnek is számít (Fotók: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Magyarország „vezet” 27 százalékkal

Általános ÁFA-kulcsot minden tagállamban találunk, de a „tiszta minimum”, azaz 15 százalékos kulcs sehol sem fordul elő. A legtöbb tagállamban 20-23 százalékos az általános forgalmi adó. Itthon még mindig a 27 százalékos ÁFA-kulcs van érvényben, és ez „kiemelkedő” az EU-ban. A horvátok, dánok és a svédek vezettek be 25 százalékos forgalmi adót, a görögök és a finnek pedig 24 százalékost, ami uniós mércével szintén magasnak számít. Relatíve alacsony ÁFA-kulcsot használnak a legkisebb államok: Ciprus (19%), Luxemburg (17%), Málta (18%), de már a németek is 19, majd a Covid-járvány kitörésekor 16 százalékos adót állítottak be, akárcsak a románok – írja a FruitVeB.

Jogunk lesz a 0-s kulcsra

A csökkentett kulcs rendszerint alapvető cikkekre és szolgáltatásokra (élelmiszerekre, távfűtésre, gyógyszerekre) vonatkozik, a szupercsökkentett ÁFA alkalmazása pedig korábban általában valamilyen európai szintű szolgáltatásra (például a közösségen belüli közlekedés bizonyos formáira). Ebben hozhat gyökeres fordulatot egy lengyel kezdeményezésre tavaly december 7-én napirendre vett ECOFIN döntés. Eszerint a tagállamoknak joguk lesz az alapvető élelmiszerekre, köztük a zöldségekre és gyümölcsökre is kiterjeszteni a 0 százalékos kulcsot. Ez legkorábban 2022 első félévében léphet hatályba. Az unió legmagasabb inflációs rátájától szenvedő lengyelek viszont már decemberben jelezték, hogy nem várják meg a hivatalos hatályba lépést: február 1-jétől bevezetik a zéró kulcsot.

Létezik olyan is…

Érdekesség, hogy szupercsökkentett (5%) alatti ÁFA-kulcsot néhány tagállam már korábban is alkalmazott élelmiszerekre, nem mellékesen ezek pont a legnagyobb mezőgazdasági termelőnek számító országok: Olaszország (4), Spanyolország (4), és ilyen kulcsot használ még Luxemburg (3) és a nem-uniós tagállam Svájc (2,5) is. Magyarországon az általános 27 százalékos kulcs mellett létezik 18 és 5 százalékos is (ritka esetekben 0 százalékos). Az 5 százalékos kategóriába tartoznak például az élőállatok, a tej és a húsok, húskészítmények, de a kenyérre már a 18, a zöldségekre és gyümölcsökre pedig az általános 27 százalékos kulcs vonatkozik.

Az ÁFA-kulcsok nemcsak szorosan vett gazdasági, hanem államháztartási, sőt, igazságszolgáltatási kérdés is. A szektor szakemberei évek óta hangoztatják, hogy az ágazati áfacsalások visszaszorításának egyik fő eszköze a kulcsok csökkentése volna.

forrás: FruitVeB