fbpx

A régi-új tejpótló tápszer

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 17.

A tejpótló tápszerek használata szinte egyidős a nagyüzemi gazdálkodással, és nem szabad csak a borjak tápszeres itatására gondolni.

Korábban, a háztáji-időkben gyerektápszerrel, kecsketejjel, stb. próbálták megmenteni az apró, elhagyott malacokat.

A nagyüzemi tenyésztés állandóan elérhető, azonos minőségű tápszert igényelt, fellendítette a kutatás-fejlesztést, amelyhez nagyon sokban hozzájárult az ipari fejlődés, mely egyre több porított alapanyagot biztosít az előállításhoz.

 

Miért használunk tejpótlót?

  • Egy könnyen kezelhető, kalkulálható költségű termék.
  • Felhasználása megoldható kisüzemekben és a legmodernebb nagyüzemekben is.
  • Kijuttatásához beszerezhetőek technikai felszerelések, az egyszerű köritatóktól a számítógépes keverő- automatákig.
  • Felhasználásáról rugalmasan dönthet az elletőért felelős vezető, nincs befolyással a szilárd takarmányok rendelésére-előállítására.
  • A jó minőségű tejpótló nem igényel különleges tárolást, csak az itatóedények tisztán tartása a feladat, ez minimális higiénia többletráfordítás.
  • Bekeverése kéz meleg vízzel, jó oldékonysága miatt nem okoz problémát 1 kg vagy 500 kg esetén sem.
  • Gyógyszermentes, természetes alapanyagú összetétele nem veszélyezteti a vele dolgozók egészségét, nincs egészségügyi várakozási idő sem.

Elsődleges felhasználási cél, a tej nélkül maradt malacok etetése, életben tartása.

Másodsorban kiegészítő, ha a technológia szerint biztosított táplálék nem elegendő.

Életmentő szerepe lehet, ha a malacok nem jutnak elegendő tápanyaghoz és/vagy túl fiatalok a szilárd tápláláshoz.

  • elpusztult vagy beteg anyaállat
  • rossz tejtermelő koca
  • több malac, mint működő csecs

Az alomszám növelése tenyésztői célkitűzés.

Míg a javuló tápanyagellátás, és technológiai fejlődés segít megközelíteni a genetikailag lehetséges maximumot, addig a szakemberek számára továbbra is kihívás a tejtermelés javítása.

Ráadásul ezek a hiper szapora kocák (hyper-proliferic sows) eleve segítségre szorulnak az almuk felneveléséhez, mert a nagyobb alomszámmal arányosan több tejet termelnek ugyan, de az egy malacra jutó tej mennyisége mégis kevesebb és kevesebb lesz, mert genetikailag korlátozott az összes megtermelhető tej mennyisége.

A rendelkezésre álló csecsszám sem változik, a növekvő malacszám hatására.

Vagyis egészséges koca és egészséges malacok esetében sem jut elegendő tej minden malacnak.

A betegségek (pl MMA), láz, étvágytalanság, és különböző stressz-faktorok is befolyásolhatják a koca tejtermelését.

Minden tenyésztő, saját döntése, hogy alkalmaz-e falkásítást vagy sem.

Megvannak a követői mindkét irányzatnak, de sok esetben ahol bevett szokás a malacok áthelyezése, ott sincs alkalmas alom, vagy nem fogadja el az új malacokat a koca.

Ezekben az esetekben a kiegészítő táplálás biztosítja, hogy a lehető legtöbb malacot válasszuk a problémás almokból.

A tejpótló azért hasznos eszköze a sertéstartónak, mert többféleképp felhasználható.

  • extra-korai, korai választásnál, átmeneti takarmányként
  • a technikai selejt malacok feljavítására

 

A nedves-választás (wet-weaning) koncepcióját az egyre korábbra tett választási idő hívta életre.

A malacok emésztő rendszere köztudott, hogy meghatározott időben és sorrendben alkalmazkodik a kocatej alkotóelemeiről a környezetben található tápanyagokra (cukrok, zsírok, fehérjék emészthetősége).

A választás hagyományos rendszerében, még a koca alatt megtörtént ez a változás és stabil, szilárdtakarmányt-fogyasztó malacokat választottunk.

Habár akadtak problémák, hasmenés, visszaesés még ebben a rendszerben is.

Minél koraibb a választás, annál kitettebb a malac, annál szigorúbb követelményeknek kell megfelelnie a kezdő-takarmánynak, ráadásul a stressz, hasmenés, súlycsökkenés veszélye is nagyobb, nem is beszélve a költségekről: a többfázisú indító takarmány, a medikáció, a munkaszervezés és technológiai igények.

A gyakorlatban a malacokat a szaktanácsadó által javasolt első-takarmánnyal, prestarter, starterrel választják, de tanulmányok szerint, ahol azonnal, a választást követően 2-5 napig folyékony tejpótló tápszert is kapnak a malacok, sokkal gyorsabban adaptálódnak a száraz takarmányhoz, valamint megelőzhető a hasmenés és jobb lesz a kezdeti testtömeg gyarapodás.

Ugyan többletmunkát és eszközt jelenthet a folyékony tejpótló kijuttatása, de az elfogyasztott kb. 1 kg tápszer-por akár 1-2 kg-nyi többlet testtömeget eredményez, a csak száraz takarmányt fogyasztókkal szemben.

 

Vannak esetek, amikor nem állomány szintű kiegészítésre van szükség.

Az „all-in-all-out” (egyszerre-ki-egyszerre-be) jegyében, egy ellető helységből minden malacot egyszerre telepítünk ki.

Ez ideális esetben teljesen azonos fejlettségű almokat jelent, de mindig akadnak lemaradt, betegségből felgyógyult, de gyengébb malacok.

Az utó nevelőben, a takarmányváltás, hely és falkaváltozás akkora stressz, hogy az egészséges malacok is nehezen jutnak túl rajta, de ezeknek a „technikai selejtek” nem sok esélyük van, ha az egészséges csoportokban maradnak.

Telepi lehetőségek és szervezés kérdése, de tapasztalataim szerint a legtöbb helyen megoldható a leválogatás, vérmérséklet kérdése, hogy selejt-gyűjtőnek vagy óvodának nevezik-e.

Ebben a csoportban a tejpótló itatása szinte létkérdés.

Az utónevelői elhullás jelentős része innen a lemaradt malacok csoportjából ered.

Ha a felerősítésükhöz, felzárkóztatásukhoz jó minőségű tejpótlót használunk, csökken az elhullás, és az időszak végére, biztonsággal áttelepíthetőek ezek a malacok is a többivel együtt.

 

Milyen a jó tejpótló

Természetesen az a kiváló tápszer, amely a lehető legjobban megközelíti a kocatej összetételét, nem csak mennyiségi, de minőségi értelemben is. (pl.zsírok mérete)

Ennek gazdasági és technikai alapon vannak korlátai. Minél több a tej-összetevő és kevesebb a növényi eredetű alapanyag, annál drágább az adott termék.

 

Analízis %

Kocatej

Kocatej „por”

Szárazanyag

20

94

Fehérje

5,8

27,6

Zsír

8,6

40,42

Laktóz

4,6

21,62

Ca

0,24

1,13

P

0,14

0,66

 

A legnagyobb gond, hogy a tejpótlók kb. 94%-os szárazanyag tartalmával nehéz összevetni a kocatej adatait.

A táblázat az eredetei és a légszáraz állapotra kalkulált kocatej adatait tartalmazza.

Az ideális tejpótló-por előállítása egyrészt túl problémás a gyártás szempontjából, másrészt az alkotóelemek, mint a zsír minőségének olyan kiválónak kell lennie, hogy az extrém árkategóriába emelné a terméket.

A kereskedelmi forgalomban található tejporokat, a kocatejnél jóval hígabb oldatok készítéséhez állítják össze, általában 10-15%-ban vízzel keverve, a másik megoldás, a 20%-os bekeverésű tejpótló, alacsonyabb zsírtartalommal.

 

Általában 1 kg tejpótló tápszer, 0,5-0,75 kg kocatejjel egyenértékű.

Mivel a malacok nagy mennyiségű tej felvételére képesek, ez a hígabb tápanyagforrás nem befolyásolja a fejlődésüket, növekedésüket.

Képesek mennyiségi alapon kompenzálni a hígabb tejet.

A tejpótló azonban nem pótolhatja 100%-ban a kocatejet, minden esetben törekedni kell arra, hogy a malacok fogyasszanak kolosztrumot, mert a természetes védettségük csak így alakulhat ki.

Léteznek olyan tejpótló tápszerek, amelyek immunglobulinokat is tartalmaznak, de ezek ára, annyival magasabb hogy csak elárvult malacok kezdeti táplálásakor indokolt a használatuk.

Az egyre bővülő kereskedelmi kínálatban a különböző adalékanyagok, ízesítők aromák is megjelentek, nem kivétel ez alól a tejpótló-üzletág sem.

Vannak indokolt és kevésbé fontos kiegészítők.

Egy mesterséges édesítő szer nagyszerűen kiváltható a tejcukorral.

A malacok laktóz bontó enzimkészlete nagyobb mennyiségű tejcukrot is képes lenne feldolgozni, mint amennyit a kocatej tartalmaz, a laktóz íze kiválóan megfelel a malacoknak és többlet energiaként is szolgál.

Ugyanakkor a savanyítók bekeverése javítja a tápanyagok emészthetőségét, a gyomor pH-jának csökkentése révén, másrészt technikai segítség a tenyésztő számára, mert a savanyított tejpótló akár 72 órán* keresztül is megőrzi a minőségét.

(* A Dorabel Agri PIGLAC nevű termékére alapozva)

 

A tejpótló fizikai jellemzői

A kiváló összetevők mellett fontos szempont, hogy megjelenésében is megfelelő legyen a kiválasztott termék.

A kellemes tej-illatú, krém-fehér por, nem csomósodik, könnyen oldódik, és stabilan oldatban marad legalább két napig. Minimális a zsírkiválás és a fehérje pelyhesedés.

Minden gyártó feltünteti a tárolási, kezelési és bekeverési feltételeket, ezeket természetesen a saját érdekünkben fontos betartani.

 

Etetés és higiénia

A tejpótló tápszer feladata a választás előtt, a kiegészítés, az alom kiegyenlítődés elősegítése.

Továbbra is az a célunk, hogy a malacok minél több szilárd takarmányt fogyasszanak a választás idejére.

Ezt a tápszer fokozatos megvonásával érhetjük el.

Praktikus megoldás a szilárd takarmány bevezetésekor, a tejpótlót ráspriccelni a szilárd prestarterre.

Az etetők kiválasztása mindig a telep szükségleteit és lehetőségeit tükrözi, legyen az leszúrható köritató vagy számítógép-vezérelt önitató.

Higiéniai szempontból az a fontos, hogy az anyaga könnyen tisztítható legyen, mozdítható a mosáshoz és a malacok számára megfelelő méretű.

A malacok szeretnek csoportosan enni, ezért a 6-8 férőhelyes itató kedveltebb, mint az egyes, cumis itató.

A túl nagyméretű vályú azonban belefekvésre esetleg belepiszkításra csábítja a malacokat.

Ha 12-14 malacos alomban csak egy kis köritató van, akkor nagyon fontos, hogy automatikusan vagy több alkalommal után töltsük.

Természetesen a telepi általános higiéniai állapot határozza meg elsődlegesen, de az edények tisztán tartása és a tejpótló frissre cserélése a hasmenés megelőzésének fontos eszközei.

Az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés, hogy egy átlagos alomban alkalmazva a tejpótlót, az erős, jó súlyban levő malacok is hozzájutnak a tejpótlóhoz, így a gyenge, csecsvesztett malacnak megint nem jut semmi.

A megoldás ennél azért bonyolultabb, az erős malac sokkal több tejhez jut az anyjától, így csak játékból, kíváncsiságból, tényleg csak kiegészítésként fogyaszt egy keveset, majd lefekszik pihenni, esetleg játszik.

A gyenge, utolsó csecsen lévő malac, a szoptatást követően is éhes marad és valóban táplálkozási céllal megy az önitatóhoz, nagyobb mennyiséget vesz fel, amíg jóllakik.

Ezért fontos az újratöltés vagy az ideális mennyiség egyszeri kijuttatása.

Telepi kísérletekben vizsgálták az elfogyasztott tejpótló mennyiségét, ez a 20%-os bekeverésű Piglac termékből kb. 400 gramm 21 nap alatt.

A malacok számára a jó minőségű ivóvizet, tejpótló etetése mellett is biztosítani kell.

Sokszor a marketingesek keze alatt elsikkadnak a reklámozandó termék valódi értékei, vagy csak nehezen átláthatóvá válik az termék lap, mert a „száraz” adatokat színes képek közé-mögé rejtik.

Ha tudjuk, hogy mit keressünk, ha van elképzelésünk, hogy milyen termék illeszthető be a nevelési-választási technológiánkba, akkor egy ár függvényében könnyebben dönthetünk.

Ezzel a cikkel, ebben a döntésben szeretnénk segíteni.

 

Tisztelettel,

Honfi Krisztina
Dorabel Agri Kft