fbpx

Nem kacsa: közel kettőmilliárd a kacsa- és libatartóknak

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 05.

A mélykúti egyeztetés eredménye: a kormány egyszeri 1,9 milliárd forint forrást biztosít a kacsa- és libatartók számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Pelyhes kiskacsa
Visszamenőleg kipótolják a kacsa- és libatartók állatjóléti támogatását (Fotó: Pixabay)

Minden mezőgazdasági ágazat erősítése a cél

Pénteken az agrárminiszter az ágazat szereplőivel egyeztetett a Bács-Kiskun megyei Mélykúton. A miniszter rámutatott, hogy a baromfitartók számára kiemelten fontos állatjóléti támogatásokra fordított költségvetési keretösszeg 2010 óta folyamatosan emelkedik, mára elérte a 12 milliárd forintot. Ezt az összeget az utóbbi években rendszeresen kiegészítette a minisztérium az ágazat fejlődése miatt megnőtt támogatási igények minél magasabb fokú kielégítése érdekében.

Ennek eredménye, hogy a 2021-ben az alapkerethez hozzáadott források egyharmada a kacsa- és libatartókhoz került – emelte ki a tárcavezető. A 2021-ben a már megemelt forrásokhoz képest is magasabb ágazati igény miatt most a kormányzat úgy döntött, hogy visszamenőleg kipótolja a kacsa- és libatartók állatjóléti támogatását 1,9 milliárd forinttal.

Az együttműködést a jövőben is fenntartják a Baromfi Termék Tanáccsal

A terméktanáccsal szoros együttműködésben alakították ki ennek a támogatási formának a szakmai tartalmát; igénylését és felosztását, az ágazat által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően, beleértve a negyedéves kifizetések és a visszaosztások rendjét is. Ezt az együttműködést a jövőben is fenn kívánják tartani.

A gazdálkodói jelzések alapján az állatjóléti támogatásokat gyakran úgy építik be a felvásárlási árakba egyes piaci szereplők, hogy figyelmen kívül hagyják, ha végül megváltozik az állattartóknak kifizetett támogatás mértéke. A miniszter álláspontja szerint ez az eljárás alkalmas a termelői bizalom megingatására, ezért mindenképpen visszaszorítandó.

Nagy István, miniszter
Egyeztetés az ágazat szereplőivel Mélykúton (Fotó: Agrárminisztérium)

A tárca legkésőbb 2022 második felében új baromfi állatjóléti támogatás indítását tervezi a Vidékfejlesztési Program keretében, évi 12 milliárd forint értékben.

Forrás: AM Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc