fbpx

Módosított laboratóriumi mintakezelési rend a Nébihnél

Írta: Barna Ferenc - 2022 november 09.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) életbe léptette a módosított laboratóriumi mintakezelési rendet, mivel hazánkban egyre romlik a madárinfluenza kapcsán a járványügyi helyzet. A személyesen leadott mintákat – amennyiben azok 10 óra előtt beérnek – még aznap bevizsgálják.

Labormunkát végző hölgy
Gyorsítanak a laboratóriumi munkán (fotó: Pixabay)

Nem kell napokat várni

A megrendelők által személyesen behozott mintáknál még aznap megtörténik a PCR vizsgálat és az eredményközlés, de ehhez szükséges, hogy a vizsgálati minták legkésőbb 10 óráig érkezzen be a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

A vágóhidak számára kiemelten fontos, hogy minden délelőttre tervezett vágás esetén az állatok mintáit előző nap 10.00 óráig el kell juttatniuk a Nébih-hez. A mintaszállító gépjárművel behozott minták esetében pedig a beérkezés másnapján zajlik a PCR vizsgálat és az eredményközlés.

Újabb fertőzések, megint ludak estek áldozatul a járványnak

A Csongrád-Csanád megyei Szentes településen található, több mint 8.300 törzsludat számláló állományban jelentkeztek a madárinfluenza tünetei: megemelkedett az elhullás és az idegrendszeri tünetek jellemezték az állatokat.

Hasonlóképpen jelentkezett a betegség a Sándorfalván lévő, mintegy 2.200 egyedből álló tömőlúd-állományban is.

A Nébih laboratóriuma mindkét állományban a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta.

Az érintett állományok felszámolását az állategészségügyi szakemberek már a fertőzés gyanúja alapján megtették. A kitörésben érintett gazdaságok körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a megfigyelési körzetet.

Továbbra is érvényesek Csongrád-Csanád megye korlátozással nem érintett területein a szárnyasok technológiai mozgatására vonatkozó szigorítások.

A novemberi hullám megindult

Egyenlőre csak ludakat (tömő és tenyészállomány), illetve egy esetben tenyésztett fácánokat érintett a fertőzés.

A november hónapban hét kitörési esetet regisztráltak, ezek egyelőre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei településeket érintettek (Bócsa, Bugac, Kiskunmajsa, Sándorfalva és Szentes).

A kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak az érintett mezőgazdasági termelők, illetve az érdeklődők.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc