fbpx

Háborús betegség: gyógyszerhiányban szenved a baromfiágazat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 07.

Az agresszív orosz háború miatt hozott szankciók és az ellentmondásos kormányzati politika elzárja az utat az orosz baromfiiparban nagyon szükséges állatgyógyászati ​​készítmények előtt. A probléma a piaci szereplők szerint már a gazdaságokat is érinti.

Nem bíznak az oroszokban

Az orosz baromfitenyésztők nagymértékben aggódnak az importált állatgyógyászati ​​​​gyógyszerek hiánya miatt. Az orosz mezőgazdasági minisztérium szerint Oroszország csak 30%-ban önellátó a baromfivakcinák terén. Bár az a cél, hogy 2030-ra ez 47%-ra javuljon, ehhez ez jelentős beruházásokra volna szükség, amit viszont ugyancsak lassítanak-akadályoznak a világszerte meghozott szankciók. A baromfitenyésztésben alkalmazott 50 legnépszerűbb oltóanyag közül a helyi cégek csak 11 esetében elégítik ki az iparág igényeit. Ráadásul veszélybe került az állatgyógyászati ​​termékek behozatala Oroszországba, mert szeptember 1-jétől új eljárás lép életbe: az immunbiológiai termékek minden külföldi gyártót arra köteleznek, hogy átessenek bizonyos tanúsítványi, gyártási ellenőrzéseken, de legfőképpen arra, hogy biztosítsák vakcinatörzseik Oroszországban történő letétbe helyezését. Ez a meglehetősen bizarr orosz elvárás megfigyelők szerint azt jelentené, hogy a gyártók felfedik üzleti-technológiai szabadalmaikat, hisz a „letétbe helyezés” az oroszok akár az eredeti gyártó engedélye nélkül is gyárthatják a vakcinákat… (Az orosz állammal szembeni bizalmatlanságnak alapot adhat többek között az, hogy az orosz hadsereg a megszállt ukrán területeken millió dolláros értékben rekvirálta, ellopta a mezőgazdasági terményt.) Egyébként hasonlóan érthetetlen állami intézkedés született tavaly a sertéságazatban is.

Szürkepiacról próbálják beszerezni

Már most is hiány van a hatékony vakcinákból, ami a baromfiágazat termelési hatékonyságának csökkenéséhez vezethet. Például a baromfifarmokban kezd tapasztalni a Newcastle-betegség elleni vakcinák hiányát. Ez a hiány potenciálisan a járványkitörések számának növekedéséhez, a halálozási arányok növekedéséhez és a baromfitermelés további csökkenéséhez vezethet, amelyek mindegyike jelentős gazdasági hatással lenne az ágazatra. „Az import vakcinák elérhetősége nagymértékben csökkent, és a hazai beszállítók a korlátozott gyártási kapacitás miatt sajnos nem tudnak lépést tartani termékeik iránti kereslet növekedésével” – nyilatkozta a Cherkizovo Sajtóiroda. Az oltóanyaghiány kérdése fokozatosan egyre sürgetőbbé válik. A hiány betömésére az orosz baromfitenyésztők harmadik országokon keresztül párhuzamosan importálnak vakcinákat. Ebben az esetben azonban az oltásbiztonság kérdése kerül előtérbe, mivel ezek egyelőre kevésbé megbízhatóak, mint a hivatalos csatornák.