fbpx
920790

Anglia megszabadult a madárinfluenzától

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 08.

Az Egyesült Királyság a 2021-ben kezdődő legrosszabb járványt követően kinyilvánította a zónák mentességét a magas patogenitású madárinfluenzától.

kacsa vízi szárnyas madárinfluenza
Illusztráció: Horizont Média/archív

A Defra által közzétett bejelentés szerint az Egyesült Királyság már megfelel az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szabályainak. A Nagy-Britanniára vonatkozó nyilatkozat felülvizsgálata folyamatban van, és a WOAH hamarosan közzéteszi azt. Mindezt megelőzően Észak-Írország március 31-én már bejelentett mentességét.

Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs madárinfluenza-járvány a baromfiban vagy más, fogságban tartott madarakban, a baromfi kockázata jelenleg alacsony. Defra azonban figyelmeztetett, hogy a betegség továbbra is megtalálható a vadon élő madarak között Nagy-Britanniában és Európa-szerte, és Európa több országában is előfordul baromfiban és más, tartott madarakban. Defra hozzátette, hogy az állattartóknak ébernek kell maradniuk, és szigorú biológiai biztonságot kell alkalmazniuk madaraik egészségének és jólétének védelme érdekében.

A bejelentést megelőzte az Egyesült Királyság valaha volt legrosszabb madárinfluenza-járványa, ami 2021 októbere óta több mint 360 megbetegedést jelentett.