fbpx

Drágul, és eltűnik a baromfihús az orosz boltokból

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 02.

A háborúnak is szerepe van abban, hogy nincs elég munkaerő, gyógyszer, karbantartás és pénz. Már behozatalra szorulnak baromfihúsból is.

baromfi telep
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Példátlan árturbulencia

Míg tavaly a rekord magasságokba szárnyaló tojás-áremelkedés, addig most újra a baromfi-, elsősorban a csirkehús hiánya okoz egyre banálisabb ellátási problémákat Oroszország legnagyobb városaiban. A hatóságok orosz hagyomány szerint ragaszkodnak a hivatalos, derűlátó állásponthoz, miszerint van elég termék, de a kiskereskedők és a gazdálkodók már részben elismerik a problémát. Az orosz baromfi- és tojáspiac kínálati hiányt szenvedett el, amit tavaly nyártól példátlan árturbulencia kísért. A kormány rendkívüli intézkedésként engedélyezte 160 ezer tonna baromfi vámmentes behozatalát és piacra dobását, emellett sürgős tojásimportot Törökországból és Azerbajdzsánból. Akkor a kormány azt ígérte, január 8-ára stabilizálódik az árhelyzet.

A legsúlyosabb a háborúval okozzák a saját gazdaságuknak

Az ellátási hiány egyik oka az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb havazása, ami logisztikai akadályokat gördített a szállítások elé. A másik ok a tavalyi sorozatos madárinfluenza-kitörések, amiknek több millió állat esett áldozatul.

A legsúlyosabb és várhatóan tartósan fennálló probléma persze az oroszok által Ukrajna ellen indított háború, aminek következtében Oroszország elszigetelődik a nyugati világtól. Egyrészt rengetegen, óvatos becslések szerint 1-1,5 millióan hagyták el az országot, így számottevő munkaerőhiány akadályozza a gazdaság működését, többek között a mezőgazdasági, benne a baromfiexportot is. Az orosz agrárvezetés ráadásul a nyugati szankciókra válaszul betiltotta az EU-ból eredő importot, ám ez más elhibázott döntéssel együtt tovább mélyíti a krízist.

Mindezek következtében az orosz baromfitenyésztők pénzhiányban szenvednek, a működési és karbantartási költségek gyorsan 25-30 százalékkal is megnőttek, az oltások és gyógyszerek ára 15-25, a csomagolásé 8-25 százalékkal. Fennakadások vannak a baromfitelepeken telepített európai berendezések pótalkatrészeinek és alkatrészeinek importjában is. Korábban az orosz gazdáknak pár hetet vett igénybe a szükséges pótalkatrészek beszerzése, ez most 2-3-6 hónapig is eltarthat. Az ágazatban már létszámcsökkentésre kényszerülnek a gazdaságok.

Cikkeink még a témában itt, itt és itt olvashatók.