fbpx

A kóser és halal termékek nyugatra is utat nyitnak

Írta: - 2021 május 07.

Hazánknak hosszú távon nem a tömegpiacon, hanem a réspiacokon kell vevőt találnia a magyar élelmiszerek számára – hangsúlyozta Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Tel-Avivi Magyar Nagykövetség online fórumán. A kóser piac legalább annyira kecsegtető lehetőség számunkra, mint a muszlim országok piacai.

 

kóser
A réspiacokat is meg kell becsülni (forrás: akibic.hu)

 

Ígéretes piac

Bencsik Dávid szerint árualapunk számos termékből növelhető, de elsősorban a minőséget igénylő réspiacok felfedezése és kiaknázása az az irány, amelyet fejlesztenünk kell és lehet. Mint mondta, az évi 20 milliárd dolláros üzletággá nőtt kóser piac olyan nagy növekedési potenciállal bír, amelyet nem hagyhatunk parlagon. A globális kóser élelmiszerpiac folyamatosan növekedni fog a következő évtizedben is. Egy sikeres kóser termék nem csupán Izrael piacát nyithatja meg, belépő lehet Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok területére is.

Már most is vannak magyar sikertörténetek, ilyen Európa legnagyobb kóser libavágóhídja, amely 2017 év végén, Csengelén nyílt meg a Magyar Kormány és az EXIM Bank támogatásával, vagy az Abonett-termékcsaládot gyártó Abonett Kft., valamint a baromfi-feldolgozással foglalkozó Palmi-top Kft. egyes termékei is ide sorolhatók. (Megjegyezzük: Jászberényben és Kiskunmajsán már korábban is működött kóser libamájra specializálódott üzem. A békésszentandrási húsfeldolgozóról pedig itt írtunk.)

 

A muszlim vásárlók

Hozzá kell tennünk, hogy az iszlám rituálénak megfelelő, halal vágóhídból is több van Magyarországon (Dabas, Kardoskút, Bárdudvarnok). Az Európában élő, növekvő arab közösség miatt vált indokolttá a létesítésük. A washingtoni központú Pew Research Center szerint 2050-re nagyjából minden tizedik lakos muszlim lesz az EU-ban. A vágó-daraboló üzemek révén a hazai juhok és marhák nemcsak lábon, déli irányban hagyhatják el az országot, de nyugati irányban is, elsősorban Franciaország felé. Baromfiból pedig magasan feldolgozott termékekkel is ki tudjuk szolgálni a muszlim közösséget a Hungerit Zrt.-nek köszönhetően. A piac fontosságát jelzi, hogy a halal rítusról és auditról éppen tavaly jelentetett meg egy kézikönyvet az Agrárminisztérium.

 

Veszélyek és esélyek

Más kérdés, hogy a rituális vágásokat (ilyen a kóser is) a kábítás hiánya miatt egyre erősebb kritika éri Európában. Tilos az ilyen vágás Belgiumban, Svédországban, Szlovéniában, Dániában is. Lengyelország is úgy döntött, hogy 2025-ig beszünteti mind a kóser, mind a halal vágást az országban. A másik oldal eközben éppen azzal érvel, hogy az állatok számára a keleti rítusú vágóhidakon kisebb a stressz, a leölésük pedig egyetlen késnyisszantással történik.

Bencsik Dávid biztatta a befektetőket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező hét évben Magyarország 4265 milliárd forintot fordít a magyar vidék és az élelmiszeripar fejlesztésére. Lesz tehát pénz a beruházásokra. A kormányzat az agrárexport fejlesztésén is dolgozik, ezt igazolta a tel-avivi fórum is.