fbpx
896631

Madárinfluenza: enyhül a helyzet, de résen kell lenni

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 04.

Miközben a Nébih a megfigyelési körzetek jó részének feloldását tervezi a héten, Jász-Nagykun-Szolnok megyében újabb kitörés: megkezdték egy 7 ezer példányos fácántelep felszámolását.

fácán telep madárinfluenza
A kép csak illusztráció!

Abádszalókon 7 ezer fácán…

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma madárinfluenza-vírus jelenlétét ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, korábban még nem érintett területén mutatta ki. Az állomány felszámolása jelenleg is zajlik. A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Abádszalókon hozzávetőleg 7 ezer példányt számláló fácántelepen az állattartó az állatok étvágytalansága, idegrendszeri tünetei és a megemelkedett elhullás miatt gyanakodott a madárinfluenzára. Gyanúját a Nébih laboratóriuma igazolta: az elhullott állatokból a vírus a magas patogenitású, H5N1 altípusát mutatta ki. Az érintett állományok felszámolása és az okokat feltáró járványügyi nyomozás folyamatban van.

A héten feloldják a megfigyelési körzetek jó részét

A fenti eset is mutatja, hogy elszórtan továbbra is előfordulnak madárinfluenza-esetek az országban. A hazánkban jelenleg fennálló megfigyelési körzetek jelentős részét az állategészségügyi hatóság várhatóan e hét során fel fogja oldani, de ez azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a fegyelmen. A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét, hogy a baromfiállományok betegségtől való megóvása érdekében továbbra is minden szükséges intézkedést meg kell tenni.  Az ágazat és a hatóság közös érdeke a betegség mielőbbi felszámolása és a madárinfluenzától való mentesség visszanyerése.

A madárinfluenza-járvány hazai viszonyairól itt, itt és itt írtunk legutóbb.