fbpx

Pictorozzon tovább a Pictor® Active-val!

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 05. -Hirdetés

A BASF 2024-ben megújítja népszerű napraforgó-gombaölő szerét, a Pictor®-t. A továbbfejlesztett szer a Pictor® Active.

Az új termékben a picivel több boszkalid mellé egy új hatóanyag, a piraklo-strobin került, mely erősebb zöldítő hatást ad. A két hatóanyagot elődjénél modernebb formuláció támogatja, mely a hosszabb tartamhatásért és a jobb esőállóságért felel. Változik a dózis és a lehetséges kijuttatás ideje is. A napraforgó-kísérletek egy részében azt a sok termelő által alkalmazott módszert követtük, amikor egyszer kezelünk az úgynevezett csillagbimbós állapotban. Habár a 2023. évi kísérleteinkben a Pictor® Active hozta a tőle elvárt kiemelkedő eredményt (1. ábra), mégsem javasoljuk ezt a védekezési típust!

Sem Pictor® Active-val, sem más gombaölő szerrel, mert nincs olyan gombaölő hatóanyag, mely a lepermetezett idősebb levelekből bejutna az újakba vagy a tányérba. A napraforgót a nagy szár- és levéltömege, a hosszú 2–2,5 hónapos fertőzésekre fogékony életszakasza miatt kockázatmentesen két gombaölő szeres kezeléssel tudjuk megvédeni. Az elsőt 8-10 leveles állományban (amikor már a bimbó megjelenik a fiatal levelek között) célszerű elvégezni (1. kép).

Ezzel az időzítéssel az elsőként fertőződő alsóbb leveleket tökéletesen be tudjuk fedni, sőt, még a szárra is jut a permetléből! A Pictor® Active védi ezt a zónát egészen a virágzásig. Ekkor a kezelést meg kell ismételni. A Pictor® Active-val átlagos fertőzési viszonyok között az „egy kezeléses” technológia is sikeres lehet, de a maximális biztonságot a két kezelés adja! Napraforgóban nagy terméskiesést a szárat, tányért fertőző betegségek okoznak. Ezekbe a növényi részekbe nem igazán jutnak be a hatóanyagok, így a megbetegedett növényt gyógyí­tani nem lehet! A sikeres védekezés alapja a gomba megjelenése előtt kialakított védőpajzs.

Az őszi káposztarepce virágzásának időszakában a szklerotínia és az alternária által okozott fertőzések bírnak kiemelt fontossággal. Ezen kórokozók ellen csak igazán hatékony gombaölő szerekkel tudunk védekezni, ezáltal elkerülve a betegségek okozta igen komoly termésveszteséget. A Pictor® Active hatékonyságát számos más kísérlet mellett a beledi helyszínünkön végzett munka is bizonyította, ahol az elmúlt három évben vizsgáltuk a termék tudását szántóföldi körülmények között, kisparcellás kísérletekben. A kísérleti területen, köszönhetően a repce virágzáskori időszakában lehullott nagy mennyiségű csapadéknak, valamint a repce-kalászos-repce vetésforgónak, igen jelentős, akár 90%-ot is meghaladó mértékű szklerotíniafertőzés alakult ki a kezeletlen parcellákban. Ilyen jelentős fertőzési nyomás esetén még optimálishoz közeli körülmények között is (amikor megfelelő időzítés­ben, a virágzás közepén, az ajánlott maximális dózisokban juttatjuk ki a szereket) megmutatkozik az egyes kezelések közti különbség abban, hogy milyen hatékonysággal voltak képesek visszaszorítani a gombás betegség támadását, és ezáltal mennyi termést tudtak megvédeni. Amikor valamilyen okból arra kényszerülünk, hogy az optimális körülményektől eltérjünk, legyen szó akár egy alacsonyabb dózisról, vagy túl korai, vagy késői kijuttatási időpontról, akkor extra kihívás elé állítjuk növényvédő szereinket. Beledi kísérleteinkben ezeket a szituációkat is lehetőségünk volt vizsgálni, és minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy valóban csak a legjobb szerek képesek igazán megbízhatóan teljesíteni szélsőségesebb körülmények között is.

A Pictor® Active egyedülálló gombaölő hatása mellett pozitív élettani hatással is rendelkezik. A kezelés fokozza a levelek nitrogén-anyagcseréjét! Ez a növényt több nitrogén felvételére sarkallja. A több nitrogén hatására a növény felépítő folyamatai felgyorsulnak. Az „aktivizálás” hatására a növények stressztűrő képessége javul, és fertőzésmentes környezetben is növekszik a hozam. Fontos kiemelni, hogy ennek az élettani hatásnak a motorja a nitrogén! Ha ez a növény számára nem elérhető, a hatás elmarad.

A Pictor® Active megfelel a magas mércének, melyet elődje állított fel. Rovarölő szerekkel és levéltrágyákkal jól kombinálható, magasabb hektáronkénti hatóanyag-tartalommal, erősebb élettani hatással, jobb esőállósággal a jól ismert név továbbra is biztos pillére a napraforgó és repce betegségek elleni védelmének.

Hangel Attila és Németh Balázs
a BASF Hungária Kft. fejlesztőmérnökei

Basf Partner