fbpx

Traktor a rendőr ellen: ijesztő jelenetek a gazdatüntetésen

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 05.

A tavalyi év utolsó napjaiban is folytak gazdatüntetések Németországban – az indulatok hevére jellemző, hogy volt traktoros, akit úgy kellett kitépni a fülkéből, miután nekihajtott a rendőrautóknak. De mi áll a gazdák indulatai mögött?

400 helyett 850 tüntető jött

A német gazdák december közepe óta több-kevesebb fegyelmezettséggel demonstráltak a gázolaj jövedékiadó-visszatérítésének és a mezőgazdasági erőgépek gépjárműadójának eltörlési szándéka ellen. A fővároson kívül, például Siegenben is sok, ott konkrétan 850 traktorral tüntettek az adókedvezmények megtartásáért – amikor egy 23 éves gazdálkodó traktorjával próbált áttörni egy rendőrkorlátot. A rendőrök meglepetése-feszültsége is érthető volt, miután 400 járművet vártak, nem bő kétszer annyit. Siegenbe végül három konvoj érkezett, amelyek egymás után indultak el, hogy elkerüljék a közlekedési káoszt. Az incidens akkor történt, amikor a traktoros megpróbálta áttörni a rendőrség sorompóját a Siegen bejáratánál található körforgalomban. A rendőrség szerint a 23 éves sofőr ittas volt – a felvételek láttán ez nem is nagyon kérdéses –, és látszik, hogy miután elsodort egy rendőrt, a többinek kellett őt kirángatni a járműből. A rendőr meg is sérült a tudósítások szerint; a tüntetés egyébként, német hagyományt követve, a rendőrség szerint békés mederben folyt le.

traktoros incidens gazdatüntetés
Fotó: BILD/YouTube

A gazdatiltakozás gazdasági háttere

…már korántsem ilyen békés. A gazdák tiltakozó, követeléseket megfogalmazó táblái (például: „Parasztok nélkül nincs sör!”) rámutatnak, hogy jelenleg nincs nagy derűlátás a német (és az európai) mezőgazdaságban. Drágák az inputanyagok, alacsonyak a terményárak, nagy a keleti termények jelentette konkurencia, és meglehetős káosz van a szabályozási kérdésekben mind az inputanyag-felhasználást, mind a génszerkesztést illetően – hogy csak néhány példát említsünk. A német gazdák azt is felhánytorgatják, hogy szerintük ők európai összehasonlításban is hátrányos helyzetben vannak: az üzemanyag- és bérköltségen felül a bürokratikus követelmények is akadályozzák a méltányos áron történő mezőgazdasági termelést.