fbpx

Gazdasági érdek, hogy az ukrán gabona ne maradjon az EU-ban

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 30.

Az uniós belső piacot vámmentesen elárasztó ukrán gabona ügyében Románia és Lengyelország is megoldást vár az Európai Bizottságtól (EB) hivatkozva arra, hogy a „szolidaritási folyosókon” érkező ukrán mezőgazdasági termékek a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozzák – a Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon az ukrán gabona is téma volt.

Gabona
Több tagállam pénzügyi segítséget kap a válságalapból az ukrán gabonaimport okozta veszteség miatt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A dömpingáron értékesített gabona ellehetetleníti a termelőket

Nicolae Ciuca román miniszterelnök szerint az EB-nek gondoskodnia kell arról, hogy a – kikötői blokád miatt az ukrán élelmiszerexport számára alternatív útvonalat nyitó – európai uniós „szolidaritási folyosókon” érkező gabonát nyomon követhetővé tegye.

„Ismernünk kell az úti célt, és meg kell akadályoznunk, hogy a spekulánsok dömpingáron kereskedjenek vele, mert ez ellehetetleníti a termelőinket, a gazdákat” – idézte a román kormányfő felszólalását az Agerpres hírügynökség.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is úgy vélekedett: az érintett országoknak közösen kell fellépéniük az Európai Unió fórumain.

„Azért harcolunk, hogy az ukrán gabona ne maradjon a mi országainkban, és az EU-nak segítenie kell a kereskedelmi politikánk érvényesítésében: fontos Ukrajna és Közép-Európa stratégiai érdeke is, de a gazdasági érdekeinket, Románia és Lengyelország gazdasági érdekét is figyelembe kell venni” – érvelt a lengyel kormányfő.

A román gazdaszervezetek „nevetségesen csekélynek” nevezték az összeget. Mit mondjanak a magyarok?

Az Agerpres szerint a román államfő múlt héten tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság (EB) elnökét a romániai gazdák nehéz helyzetéről, és arról, hogy veszteségeik miatt többlettámogatásra van szükségük. Ursula von der Leyen az Európai Tanács ülésén jelezte, hogy az EB felülvizsgálja a kártérítésekkel kapcsolatos korábbi döntését és visszatér a Romániára vonatkozó számadatokra.

Az Európai Bizottság március 20-án közölte: 56,3 millió euró pénzügyi segítséget nyújt a válságalapból a lengyelországi, romániai és bulgáriai gazdáknak az ukrán gabonaimport okozta károk enyhítésére. Ebből Lengyelország 29,5 millió eurót, Bulgária 16,75 millió eurót, Románia pedig 10,05 millió eurót kap (Magyarország nem kedvezményezett a segély kapcsán). A román gazdaszervezetek „nevetségesen csekélynek” nevezték az összeget.

Klaus Iohannis a Brüsszelbe akkreditált román újságírók előtt az uniós csúcson elmondta: ennek a segélynek az esetében az volt az eljárás, hogy a mezőgazdasági minisztérium elküldte a szükséges adatokat az Európai Bizottságnak, amely tárgyalások nélkül, egy képlet alapján megszabta az egyes tagállamoknak járó támogatás összegét. Furcsállta, hogy az EB pusztán egy képlet alapján hozta meg a döntést, és semmiféle egyeztetésre nem került sor az érintett tagállamokkal.

Forrás: MTI