fbpx

Napraforgó, repce, újabb export-stop Oroszországban

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 03.

Az orosz kormány kvótákat vezet be a napraforgóolaj és -dara kivitelére, sőt, ideiglenesen betiltja a napraforgó- és repcemag exportját – adta tovább a helyi sajtójelentéseket az AgriCensus.

növény, szántóföld
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A kvóták bevezetése a hazai piac védelme és a feldolgozóipari vállalkozások igényeinek kielégítése érdekében történik, írja az orosz sajtó. Az ottani kormány április közepétől a nyár végéig 1,5 millió tonnás kvótát hirdetett meg a napraforgóolajra és 700 ezer tonnát a napraforgódarára. Emellett a napraforgó- és a repcemag kivitelét már április 1-től megtiltják, ugyancsak őszig. A kormány beavatkozása a növényolajiparba azután történik – emlékeztet a mezőgazdasági portál –, hogy Oroszország katonai betörése Ukrajnába a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelő és -exportőrének számító ukrajnai kikötői infrastruktúra blokkolásához vezetett. Ez a napraforgóolaj-ellátás hiányához és áremelkedésekhez vezetett, ami generálja a külföldi eladásokat a hazai rovására.

Más kérdés a kvótán belüli napraforgóolaj kivitele. E termék exportját közvetlenül, a napraforgóolaj-termelők folytathatják. Ennek a mértéke akár a 2 millió tonnát is elérheti a 2021/22-es szezon végéig.

forrás: AgriCensus