fbpx

Országos Kalászos és Őszi Káposztarepce

Írta: - 2017 július 14.

A hagyományokhoz híven az idén is megrendezték az Országos Kalászos és Őszi Káposztarepce Fajta- és Technológiai Bemutatót 2017. május 23-án a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomásán. A már 15 éves múltra visszatekintő esemény szerepel a NÉBIH hivatalos kísérletei között. A rendezvényt ebben az évben is nagy érdeklődés kísérte. Több megye gazdálkodói és szakemberei gyűltek össze, mintegy 150 résztvevő volt jelen, még a határainkon túlról is érkeztek résztvevők.

A termelők már igénylik, évről-évre várják ezt a bemutatót, hogy így első kézből juthassanak hozzá a legújabb információkhoz és a fontos tudnivalókhoz – ismertette Augusztinyi-Nagy András, a NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás kísérleteinek vezetője, az esemény fő szervezője. A tevékenységük iránt igen nagy érdeklődés nyilvánul meg a gazdák részéről, hiszen így láthatják, hogy a különböző növénykultúrák fajtái hogyan teljesítenek ebben a termőtájban.

Az idei eseménynek az is különös rangot adott, hogy Dr. Bognár Lajos Levente, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elfogadta a felkérést ennek az országos szintű mezőgazdasági programnak a fővédnöki tisztségének betöltésére.

A résztvevőket Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte. Ezután Lukács József, a NÉBIH-NKI elnökhelyettes-igazgatója ismertette többek között, hogy jövőre 140 éves lesz a hazai vetőmag-minősítés, idén pedig 125 éves a NÉBIH Fajtakísérleti Állomásainak Hálózata. Emiatt még jobban a fókuszba kerül az egyes helyszíneken folyó munka. Gyulatanya e hálózatnak az egyik kiemelkedő, elismert tagja.

Ezt követően Rácz Imre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adott aktuális információkat a megye mezőgazdaságának helyzetéről.

A repce a vetésforgóba nagyon jól beilleszthető növény, kiváló előveteménye a kalászosoknak, mivel pl. nagyon jól megköti a nitrogént – hangzott el többek között Vancsura Józsefnek, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnökének előadásában.

Az őszibúza vetésterülete minden évben kb. 1 millió hektár Magyarországon. 2016-ban az optimális csapadék miatt rekord-termés lett, ami 5 millió tonna feletti volt. Idén eddig elég nagy a szárazság, ezért jelenleg csak mintegy 4 millió tonnával számolnak a szakemberek. A hazai felhasználás étkezésre mintegy 1 millió tonna. A búzatermesztés az alacsony árak miatt sajnos a termelők kétharmadánál veszteséges. Vancsura József felhívta a figyelmet az öntözés jelentőségére és szükségességére is. Mint elmondta, nagyon lényeges mind repcénél, mind pedig a kalászosoknál a termésnövelés, valamint a megfelelő jövedelmezőség elérésének a kérdése. Az utóbbi biztos piac nélkül nehezen képzelhető el, ezért időben kell cselekedni ezen a téren.

Dr. Varga Csaba, a Nitrogénművek Zrt. vezető szaktanácsadója az őszi búza és az őszi káposztarepce GENEZIS tápanyag-utánpótlási technológiáját mutatta be. A búza és a repce lombtrágyázása Agroleaf Power-rel címet viselte Gócza Szabolcsnak, az ICL Speciality Fertilizers tápanyag-ellátási szaktanácsadójának prezentációja, melyben elemzésre került, hogy mit várunk el egy jó lombtrágyától, és hogy mikor is van szükség az alkalmazására.

A program második részében a szántóföldi szemlére került sor. Ezúttal a rendezvényen a Gyulatanyán folyó kísérletek közül 25 repce, valamint 45 őszibúza-fajta lett bemutatva a NÉBIH témavezető szakemberei által. Szekrényes Gábor a repce, Poós Bernát pedig a kalászos kísérleti parcellákat ismertette.

A rendezvény ideje alatt a közreműködő szervezetek és cégek kiállítói standokon mutatták be a termékeiket, valamint a kínált szolgáltatásaikat, és folyamatos szaktanácsadással álltak az érdeklődők rendelkezésére.

Nádasi Zoltán