fbpx

Most figyelje, így módosult a nitrátrendelet!

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 29.

Miután egyre erősebben tör ránk a klímaválság időjárás-változtató hatása, módosítani kellett a trágyázást érintő szabályozáson.

 

Az időjárással változik

Milyen gazdálkodást könnyítő változások történtek a nitrátrendeletben? E szakmai kérdésre válaszolt a rendeletmódosítás ismertetésével Balázsik Zsófia agrár-szaktanácsadó honlapja. A rendeletmódosítás indoka, hogy az éghajlatváltozás hatására az elmúlt években az őszi kultúrák vetése sok esetben eltolódott. Ezzel pedig értelemszerűen a trágyázás is, viszont a korábbi szabályozás nem tette lehetővé a későbbi trágyázást – noha az elengedhetetlen a növények optimális fejlődéséhez.

 

műtrágya szórás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Ez változott

A nitrátrendelet az alábbi pontokon módosult:

  1. 2.§ (7) „Téli legeltetés minden év november 30. és február 15. közötti legeltetés”
  2. 4.§ (2) „Tilos trágyát kijuttatni: őszi kalászosok esetében november 30-tól január 31-ig,  egyéb esetben november 30-tól február-15-ig.
  3. 4.§ (6) „A 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül a talajba kell dolgozni, kivéve fejtrágyázás műveletét.”
  4. 6.§  (10) „Tilos könnyen oldódó nitrogéntrágyát kijuttatni, a betakarítás után, ha ősszel nem kerül sor újabb kultúra vetésére.”
  5. 6.§ (4) „A kijuttatott istállótrágyát kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni.”
  6. 9.§ (1) b) „Elszivárgás elleni védelem nélküli ideiglenes trágyakazal nem létesíthető és nem tartható fenn: november 30 és február 15. között mezőgazdasági művelés alatt álló táblán, valamint fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított talajon”