Bejelentéssel indult az ügy, a vágóhíd megbukott

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 29.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Közbeszerzési Hatóság (KH) munkatársaival együttműködve egy Hajdú-Bihar megyei sertésvágóhídon hajtott végre hatósági ellenőrzést a hónapban. Ennek során olyan mértékű problémákat fedtek fel, hogy a helyszínen talált 15 tonna élelmiszer forgalmi korlátozását rendelték el.

 

Szerződésben foglaltak nem teljesítése

Közbeszerzési eljárás eredményeként létrejött szerződés teljesítésével összefüggésben tett bejelentést az ajánlat kérő a KH felé. Problémaként került megjelölésre, hogy a nyertes ajánlattevő kifogásolt minőségű húskészítményeket (virsli, felvágott egyéb késztermékek) szállított közoktatási- és egyéb közintézmények részére. Ezek nemcsak silány minőségűek voltak, de romlottak, több esetben már kukacosak is. A rossz minőségű élelmiszerekre hivatkozva az ajánlatkérő a szerződést felmondta.

A KH átfogó ellenőrzési eljárást indított, tekintettel arra, hogy a nyertes ajánlattevő a gyártó beszállítóval közösen ugyanezen eljárás eredményeként a korábbi bejelentésben nem érintett marhahús készítményt is szállított számos közintézménybe.

 

Szennyezett sertészsír a vágóhídon
Alapvető higiéniai problémák és az élelmiszer-biztonsági előírások megsértése (Fotó: Nébih)

 

A helyszíni ellenőrzés

A KH a dokumentumok bekérésén túl egy a helyszínen történő vizsgálat lefolytatását is kezdeményezte, melyet a Nébih ellenőreivel együttműködve, azonos időpontban, közösen került végrehajtásra.

 

Hiányosságok:

 • az udvari részen rovarral szennyezett fagyasztott terméket tároltak;
 • a vágóhíd szennyes övezetében nem biztosították a higiénikus kézmosás feltételeit (kézmosószer, papírtörlő, kuka);
 • a kézmosók egy része rosszul, illetve nem működött;
 • a padozaton pangott a véres szennyvíz, a központi elfolyó rosszul funkcionált;
 • az eszközfertőtlenítő nem működött, ebben a helyiségben található gépek és berendezések, az oldalfal, a padozat, de még a mennyezet is szennyezett volt;
 • a vágóhíd tiszta övezetében található számos kézmosó működése nem felelt meg az előírásoknak (némelyik nem volt, vagy rosszul volt bekötve a közműhálózatba, a szennyvíz a padozatra folyt);
 • az eszközfertőtlenítők ebben a munkarészben sem működtek;
 • a gépek és berendezések (valamint a rámpák, trepnik, dobogók) több helyiségben is erősen koszosak, rozsdásak voltak;
 • a hűtőbatériák borítását több helyen rozsda és páralecsapódás fedte;
 • a területen a padozat, az oldalfal és a mennyezet szintén szennyezett, több helyen penészes, sérült volt;
 • az egységben nagy mennyiségű rovartetemet találtak.

 

A nyomonkövetés szabályai

Megközelítőleg 15 tonna termék forgalomból történő kivonását rendelték el, valamint hatósági zár alá vették, továbbá a termékek forgalomból történő visszahívását foganatosították, mivel a nyomonkövetés szabályait nem tartotta be az ellenőrzött vállalkozás.

A Nébih az egység tevékenységét a fent részletezett hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette.

A vállalkozás együttműködik a hatósággal az élelmiszer-biztonsági és -higiéniai jogsértések mielőbbi megszüntetése érdekében. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

 

Az ellenőrzés során feltártak képi dokumentálása (a nyugalom megzavarására alkalmas képanyag, csak saját felelősségre, készítette: Nébih)

 

Télen több vágóhidas történet sokkolta a közvéleményt, reméljük, ez most egyedi eset, és nem egy újabb évad kezdődik.

 

Forrás: Nébih, Sajtóközlemény