fbpx

Hiánypótló újdonság a műtrágyát tartalmazó rovarölő szer

Írta: Szerkesztőség - 2020 december 11.

Talajfertőtlenítő a kukoricában és burgonyában; starter műtrágyát tartalmaz; mikrogranulátum adagolóval célzottan kijuttatható – ez a Syngenta innovatív megoldása.

A koronavírus járványhelyzet miatt ezúttal online ismerkedtek meg a gazdálkodók a Syngenta innovatív termékfejlesztésének legújabb képviselőjével. Mint Máté Endre, a vállalat Duna-régiójának fejlesztési vezetője köszöntőjében elmondta: a Syngenta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre. 2021-től számos újdonság érhető el a magyar gazdálkodók számára is, köztük a mérföldkőnek számító Force Evo.

 

Mi várható a kukoricásokban a következő termelési évben

Dr. Vörös Géza rovartani szakértő a kukorica legfontosabb talajlakó illetve talajfelszíne felett károsító kártevőit elemezte. A résztvevők részleteket hallhattak arról is, hogy milyen fertőzés várható a következő évben. A drótféreg és a kukoricabogár kártétel az idei évben nem volt akkora, mint amit várták. Azonban csapadékos időjárás volt a kártevők peterakásának idejében, ez kedvező a szaporodásuk szempontjából. Ezért nem szabad elhanyagolni a következő évben a tavaszi kultúrák talajfertőtlenítését.

 

Talajfertőtlenítők hatása

Talajfertőtlenítők hatása drótféreggel fertőzött területen (Forrás: Syngenta)

 

A Force Evo 16-20 kg/ha dózisban alkalmazható

Horváth András, a Syngenta rovarölő szerekért felelős fejlesztőmérnöke elmondta: az új Force Evo kijuttatása mikrogranulátum adagolóval felszerelt vetőgéppel történik, sorkezelés formájában, a magok közelébe. A termék kukoricában és burgonyában kapott engedélyt 16-20 kg/ha dózisban.

Az alacsonyabb dózis hatékony a drótférgek ellen, míg a magasabb dózis akár a gyenge-közepes kukoricabogár-lárva fertőzés esetén is kellő védelmet ad a kultúrnövény számára. Ahol erős kukoricabogár fertőzés várható, ott mindenféleképpen a Force 1,5 G magasabb dózisának a használatát javasolta a szakember.

20 kg/ha dózisban gyakorlatilag egy teljes starter műtrágyának megfelelő tápanyag kijuttatás valósul meg. Ezzel a hatással akár egy teljes gyökéremelet regenerációja történhet meg erős kártétel esetén is, amely segíti a gyökerek gyógyulását.

Diffúzor használata javítja a drótféreg elleni hatékonyságot, mivel az eszköz abba a rétegbe – a mag feletti rész és a talajfelszín alatti szárrész – teríti a Force Evo-t, ahol a drótférgek károsítása történik. Az elmúlt 5 évben végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a Force Evo képes a drótféreg fertőzöttséget alacsony szintre csökkenteni, amely a termelő részére tonnákban kifejezhető termésmentést jelenthet.

 

Force Evo

Starterhatású talajfertőtlenítő – talajfertőtlenítő hatású starter (Fotó: Syngenta)

 

A Force Evo többfunkciós szerként fejti ki hatását

Papp Zoltán kukorica termékmenedzser előadásában kifejtette: a termelők részéről gyakran jelentkező igény, hogy szükségük lenne talajfertőtlenítésre és szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat is kijuttatni kukoricában. Ez viszont abba a technológiai korlátba ütközik, hogy a vetőgépek döntően egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek. Így választaniuk kell: vagy talajfertőtlenítőt, vagy starter műtrágyát használnak.

Ahol szükséges, ott gyakran a talajlakó kártevők elleni védekezést választják, így viszont nem tudják kihasználni a starter nitrogén, foszfor és cink pozitív hatását a kezdeti, különösen hideg májusi időjárás esetén.

„Örömteli, hogy ennek mostantól vége, az újonnan engedélyezett Force Evo starter hatású talajfertőtlenítő használatával ezt a kompromisszumot nem kell megkötni. Készítményünk egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják”, ismertette a szakember.

 

Kukorica

Rovarok lárváinak kártételét kiküszöböljük, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését, átlendítjük a tápanyaghiányon (Fotó: Syngenta)

 

A Force Evo segít kihasználni a kukorica hibridekben lévő terméspotenciált

„A Force Evo elmúlt évekbeli vizsgálata során megállapítottuk, hogy minimális szintre tudja csökkenteni az egyre nagyobb gondot okozó drótféreg kártételét, jelentősen mérsékli a kukoricabogár-lárva kártételét, egyúttal a kezdeti gyökérfejlődést is serkenti és gyorsítja a gyökérzet regenerálódását esetleges kártétel esetén. Összességében a termék használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon. Ezek a pozitív hatások segítik a profi kukoricatermelők azon szándékát, amellyel maximális mértékben ki akarják használni a kukorica hibridekben lévő terméspotenciált, így a hozam növelésében további nagy lépést jelent az új technológia használata”, összegzett Papp Zoltán.

Forrás: Syngenta sajtóközleménye