fbpx

Phylazonit technológia a napraforgó-termesztésben

Írta: - 2018 február 16.

A napraforgó a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen termesztett növényünk. Évenkénti vetésterülete az utóbbi időben több, mint 700 ezer ha körül alakult. Területének növekedése nagy részben a magasabb termést elérő hibridek piacra kerülésével magyarázható. Jövedelmezőséget döntően befolyásolja, hogy mennyire költséghatékony és adaptálható az a növénytermesztési technológia, amit alkalmazunk.

A napraforgó betegségekkel szembeni fogékonysága miatt nagyon igényes a vetésváltással szemben. Önmaga és hasonló betegségekkel rendelkező növények után elvileg 6 évig nem lehetne visszavetni. A gyakorlat azonban általában a következő vetéssorrendre épül: kalászos – repce – kalászos – napraforgó, ami komoly visszafertőződést idézhet elő. A Phylazonit Technológia jól alkalmazkodik mindkét elváráshoz, hiszen a megfelelő agrotechnika, szervesanyag-gazdálkodás a talajbaktérium-készítmények rendszeres alkalmazásával jelentősen hozzásegít az erős, ellenálló növényi állomány kialakulásához, a talajszerkezet javítása révén pedig a talaj nedvességének megőrzéséhez, a visszaforgatott szerves anyagokban lévő tápanyagok hatékony feltáródásához. E folyamatokkal hatékonyan csökkenthető az egy hektárra vetített inputanyagköltség, ami a jövedelmező termesztés alapja. A 2017-ben bevezetett és Magyar Termék Nagydíjjal elismert Phylazonit Technológiai ajánlásunk a következő 4 pontra épül.

1. Talajszerkezet-javítás – (Phylazonit Tarlóbontó): a szár- és gyökérmaradványok elbontásával egyrészt felszabadítjuk a bennük lévő tápanyagokat; másrészt hozzájárulunk egy intenzív talajélet kialakulásához. Napraforgó esetében a tarlóbontás azért is kiemelkedő, mert nyári vagy őszi elővetemény után van idő a következő év tavaszáig a szármaradvány tökéletes bomlására. A bontásból felszabaduló tápanyagot pedig agresszív tápanyag-hasznosítása következtében kimagasló hatékonysággal tudja felvenni.

2. Tápanyagfelvétel-fokozás és gyökérvédelem (Phylazonit Talajoltó és Talajregeneráló): talajoltással, fontos baktériumokat juttatunk a talajba és hozzásegítjük a növényünket a hatékony tápanyagfelvételhez, a talajregenerálással pedig védelmet nyújtunk a gyökér gombás fertőződéseivel szemben. A talajoltás a napraforgó egyébként is dús bojtos gyökérzetét erősebbé teszi és a gyökérszőrök kolonizálásával még hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat. A regeneráló antifungális hatása pedig segít elkerülni a gombás betegségek kialakulását, ami a szűk vetésforgó miatt könnyen bekövetkezhet.

3. Növénykondicionálás (Energia Humin): a benne lévő huminsavval és 7 fontos mikroelemmel jelentősen tudjuk emelni a növények klimatikus és növényvédőszer okozta stresszhatással szembeni ellenállóságát.
Sok esetben a posztemergens gyomirtással stresszt és sárgulást okozunk a napraforgónak, ebből segít felépülni az Energia Humin széles hatóanyag tartalma a huminsav segítségével. A napraforgó a lombtrágyára jól reagáló növények közé tartozik. Olajos növény révén szüksége van bórra és kénre, ezért a második lombtrágya kezelést 8-10 levéltől csillagbimbós állapotig – az Energia lomb- trágya családunk új termékével javasoljuk. Az Energia Plusz esetében a javasolt dózis 30 liter/ha. Ez kifejezetten jól jöhet abban az esetben, ha a termelés nem nitrogén, hanem komplex alaptrágyára alapozott, mert a termék magas N és Mg tartalma kedvezően befolyásolja a klorofill képződést és a fehérje szintézist egyaránt.

4. Talajvédő művelés Horsch-munkagépekkel és Phylazonit Phyller kijuttatóval – A megfelelő agrotechnika a termékeink hatékonyságát tovább fokozza. A Phyller kijuttató-szerkezetünk különböző gépekre adaptálhatók, erre vonatkozóan a tanácsadóink tudnak bővebb felvilágosítást nyújtani. A Phylazonit talajbaktérium-készítmények gyártása és forgalmazása nekünk nem csak egy egyszerű munka, hanem egy csodálatos eszköz is arra, hogy óvjuk a környezetünket, hozzájáruljunk egy fenntartható mezőgazdasághoz és hosszútávon megőrizzük és javítsuk a táplálék alapjául szolgáló termőföldek állapotát.